Nico Tagliafico passeert Kenneth Vermeer voor de 2-0.
Volledig scherm
Nico Tagliafico passeert Kenneth Vermeer voor de 2-0. © ANP Sport

Razendsnelle 4-0 Ajax, Gravenberch in voetsporen Seedorf en Fer’s Klassiekersyndroom

Ajax-Feyenoord in cijfersAjax had vanmiddag maar zeven minuten nodig voor een 2-0 voorsprong in De Klassieker. Zo snel stond die tussenstand nooit eerder op het bord in een duel tussen de rivalen in Amsterdam. We verzamelden nog een aantal feiten en cijfers, met dank aan statistiekenbureau Gracenote. 

•  Na veertig minuten moest Kenneth Vermeer de bal al voor de vierde keer uit het net halen. De laatste keer dat dat een Feyenoord-goalie zo snel gebeurde moeten we terug naar het jaar dat Rusland de Spoetnik lanceerde. In 1957 kwam Elinkwijk nóg sneller op een 0-4 voorsprong.

•  Voor het eerst sinds 1 november 2009 scoorden er tenminste vier verschillende Ajacieden in De Klassieker. Urby Emanuelson, Luis Suárez, Gregory van der Wiel en Demy de Zeeuw (2 goals) waren toen trefzeker (5-1 winst). Dat was ook de laatste keer dat een duel tussen Ajax en Feyenoord met minimaal vier doelpunten verschil werd beslist.

David Neres wipt de 3-0 over Vermeer.
Volledig scherm
David Neres wipt de 3-0 over Vermeer. © BSR Agency

•  Feyenoord heeft al jaren weinig te zoeken in de Arena. Al voor de derde keer op rij werd er niet gescoord in De Klassieker - tussen maart 1996 - mei 1999 gebeurde dat voor het laatst (toen vier keer op rij). 

•  Ryan Gravenberch (17 jaar en 164 dagen) is de op twee na jongste Ajacied in De Klassieker in de Eredivisie. Alleen Clarence Seedorf (17 jaar en 38 dagen) en Gerald Vanenburg (17 jaar en 80 dagen) waren jonger.

• Leroy Fer werd na een uur uit zijn lijden verlost. Hij won geen enkele van zijn acht voorgaande Klassiekers (G2-V6) en zal deze ook niet winnend afsluiten. Alleen Giovanni van Bronckhorst (G3-V8) en Georginio Wijnaldum (G3-V6) speelden meer Klassiekers zonder er ook maar één te winnen.

• Nicolás Tagliafico, maker van de 2-0, is de tweede Argentijn met een eredivisiegoal in De Klassieker. Mauro Rosales was op 14 november 2004 de enige andere Argentijnse doelpuntenmaker, ook namens Ajax. Met Tagliafico en Neres (3-0) scoorden er voor het eerst twee Zuid-Amerikanen in een Klassieker.

• Voor Feyenoord was het de snelste achterstand van twee doelpunten in de Eredivisie sinds 17 februari 2013, toen PEC Zwolle al na zes minuten 2-0 voor kwam. Feyenoord kwam toen nog terug, maar verloor wel (3-2).

• Feyenoord schoot vandaag voor het eerst sinds 14 februari 2015 geen enkele keer op doel in een competitiewedstrijd. Tegen Heracles (2-0 nederlaag) lukte dat ruim 4,5 jaar geleden ook niet.

• Een 2-0 voorsprong binnen zeven minuten is ook in De Klassieker niet uniek. Feyenoord slaagde daar 59 jaar geleden al eens in, toen een voorbode voor de meest doelpuntrijke eredivisiewedstrijd ooit (9-5 voor de Rotterdammers). Vele jaren later, in 1995, stond Feyenoord ook na zeven minuten met 2-0 voor. Ajax boog die achterstand toen om in een 2-4 overwinning. 

• Ajax heeft nu 21 thuisduels op rij in de Eredivisie telkens minimaal 2 keer gescoord. Tussen januari 1972 en april 1973 zette de ploeg voor het laatst zo'n lange reeks neer, die toen stokte bij 21 duels.

• Drie van de laatste zes Ajax-goals in De Klassieker in de Eredivisie kwamen op naam van Hakim Ziyech. Hij maakte vanmiddag al na twee minuten de 1-0.

• Niet zo heel lang geleden kwam Ajax ook zeer snel op voorsprong in De Klassieker. Lasse Schöne ramde in 2017 al na 54 seconden een vrije trap achter Kenneth Vermeer.

Sinisterra druipt af na weer een Ajax-goal.
Volledig scherm
Sinisterra druipt af na weer een Ajax-goal. © BSR Agency