Volledig scherm
Bryan Smeets knalt van afstand de 2-1 binnen. © foto: Carla Vos
2
EINDE
1
  • Halil Dervisoglu 48'
  • Bryan Smeets 88'
  • Calvin Verdonk 51'

Smeets schiet Sparta met prachtgoal langs Twente

Sparta blijft prima presteren in de eredivisie. Vanavond won de ploeg van Henk Fraser dankzij een laat en schitterend doelpunt van Bryan Smeets met 2-1 van FC Twente.

Door Dennis van Bergen

De coaches Henk Fraser en Gonzalo Garcia ijsbeerden nog maar eens heen en weer door hun domein, kort voor het laatste fluitsignaal bij Sparta – FC Twente. De wedstrijd tussen de twee subtoppers was grotendeels gelijkwaardig geweest. En nu, kort voor het einde, zagen zij hoe het duel plots ontplofte. Bryan Smeets, toch al zo op dreef dit seizoen, hielp de Rotterdamse club fraai aan de overwinning. Eindstand: 2-1.

Bekijk hier de samenvatting van Sparta Rotterdam - FC Twente. (Premium)

Sparta – FC Twente was heus niet altijd goed vanavond op het uitverkochte Kasteel, waar een vol vak met Enschedese supporters de stemming bepaalde. Maar spanning en vermaak vergoedden veel. Net als de aanwezigheid van Abdou Harroui.

De middenvelder kreeg dit seizoen al veelvuldig lovende kritieken. En ook vanavond was hij voor rust de beste man bij de Spangenaren. Meest in het oog springende wapenfeitje: de sleepbeweging waarmee hij FC Twente-linksback Calvin Verdonk te kijk zette. Maar Harroui deed vanavond zoveel meer tegen de Tukkers. Onvermoeibaar over de rechterflank draven bijvoorbeeld. Overal was hij, de in Leiden geboren voetballer. Wanneer de bezoekers er via met name de Spanjaard Aitor nu en dan uitkwamen in de eerste helft, maar met name in aanvallend opzicht onderscheidde hij zich. Met een schot dat op de vuisten van keeper Joël Drommel eindigde. Als aangever bij de kopkans van Ragnar Ache, die boven de Enschedese verdediging toornde als de Euromast boven Rotterdam. En ook bij de kans van Mohamed Rayhi leverde hij een aanzienlijk deel van het voorwerk.

Volledig scherm
Twente speelde in de slotfase met tien man na rood voor Julio Pleguezuelo. © BSR Agency

Doelpunten vielen echter pas na de pauze, toen Harroui zich wat minder manifesteerde. Eerst was het Halil Dervisoglu die op aangeven van Rayhi de 1-0 maakte, waarna Verdonk via een klutsgoal vervolgens de 1-1 voor zijn rekening nam. Daarna kon het duel alle kanten uit. Sparta-doelman Tim Coremans voorkwam een ‘zekere’ treffer van Wout Brama, terwijl aan de andere kant Dervisoglu en invaller Lars Veldwijk dicht bij nóg een Rotterdams doelpunt waren. In de slotfase kreeg FC Twente-speler Julio Pleguezuelo terecht rood na een elleboog aan het adres van Dervisoglu.

Tegen tien man maakte Sparta toen alsnog het verschil. Met dank aan Smeets, die het Kasteel in de slotminuten liet kirren van genot. 

Volledig scherm
© foto: Carla Vos
Volledig scherm
Sparta - FC Twente © AD Sportwereld