Ron Jans. Inzet: de verklaring van de spelersvakbond.
Volledig scherm
Ron Jans. Inzet: de verklaring van de spelersvakbond. © videostill

Spelersvakbond hekelt ‘manipulatieve’ Ron Jans: ‘Verhaal van liedje onwaar’

De Amerikaanse spelersvakbond MLS Players Association (MLSPA) heeft vanavond in een verklaring uitgehaald naar Ron Jans. De 61-jarige trainer leverde eerder op de dag zijn contract in bij FC Cincinnati vanwege een vermeende racismezaak.

Door Sander de Vries

Jans erkende vrijdagavond in een eerste reactie al dat hij twee woorden had meegezongen van een hiphop-nummer, waaronder het in Amerika beladen n-woord (nigger), maar hield zich meteen ver van alles wat met racisme en discriminatie te maken had.

Lees hier ons hele dossier over de racisme-rel rond Ron Jans.

Volgens de MLSPA, bij wie twee weken geleden de racismeklacht vanuit de spelersgroep van Cincinnati binnenkwam, was er echter meer aan de hand. ,,Het verhaal dat de aanklacht ging over het meezingen met een liedje is totaal onwaar, ondanks de beweringen van de coach (Ron Jans, red.)”, schrijft de MLSPA bij monde van directeur Bob Foose. ,,Een ander verhaal dat niet klopt is dat de klacht is ingediend door één of meerdere spelers.”

Quote

We hopen dat de club een nieuwe koers gaat varen.

Spelersvakbond MLSPA

De MLSPA stelt verder dat er de afgelopen dagen ,,met valse verklaringen strategisch is gelekt naar de pers, in een poging om het publiek te manipuleren. Deze opzettelijke valse verklaringen zorgen voor een nog giftiger atmosfeer”, gaat de MSLPA verder. ,,Het waren overduidelijke pogingen om de waarheid te manipuleren en personen die willen dat dit gedrag stopt te intimideren.”

De MLSPA hoopt ten slotte dat Cincinnati leert van zijn fouten. ,,Het gedrag van de voormalige coach van Cincinnati staat ver van onze standaarden en zorgde voor een onwerkbare en oneerlijke omgeving voor onze spelers. (…) We hopen dat de club een nieuwe koers gaat varen. Eentje waarin huidige en toekomstige spelers worden behandeld met respect.”

Ron Jans wil niet inhoudelijk reageren op de aantijgingen van de Amerikaanse spelersvakbond. ,,Daar valt niet tegen te vechten”, laat de trainer weten.

Close

Gerard Nijkamp, directeur van FC Cincinnati, reageerde ook op de zaak. ,,In mijn hoofd is de laatste 72 uur veel omgegaan. Over hoe dit zo ver heeft kunnen komen. Ik ken Ron als een open en eerlijke man, die transparant is. Hij is ‘close’ met de mensen met wie hij werkt, Ron wil verbinden”, vervolgde Nijkamp.

 ,,Hier heeft hij te maken met andere mensen en een andere cultuur dan in Europa en Nederland. Ik denk dat alles te maken heeft met context. Dat neemt niet weg dat ik volledig achter de verklaring van FC Cincinnati sta. Over twee weken begint de competitie. Ik voel een grote verantwoordelijkheid nu om ervoor te zorgen dat we er dan met z’n allen staan en dat iedereen fris is in het hoofd.”