Volledig scherm
Calvin Stengs. © Getty Images

Stengs: Ik vind het stadion mooier zonder dak

De gemeente Alkmaar gaf vandaag groen licht om de wedstrijd van zondag tussen Ajax en AZ in het AFAS-stadion te spelen. Het stadion is veilig verklaard nadat er maandenlang niet in gespeeld kon worden. AZ-vedette Calvin Stengs toonde zich verheugd om terug te zijn in het nu dakloze stadion. 

Door Nik Kok

De AZ-selectie trainde er vanmorgen voor het eerst sinds tijden weer. ,,En dat is toch wel een lekker gevoel”, zegt Stengs. ,,Net voor de training hoorden we dat de wedstrijd tegen Ajax hier gespeeld kon worden. Mooi. Het is fijn om weer terug te zijn.”

Volledig scherm
Werkzaamheden aan dak van het AFAS-stadion van AZ. © ANP

De neo-international zag voor het eerst in tijden weer de mensen van het stadion. ,,Dat is leuk. En het spelen op het veld, dat is misschien wel het belangrijkste.” Want als hij toch één ding kon noemen wat vervelend was aan de overigens goed bevallen verhuizing naar het stadion van ADO Den Haag dan is het wel het veld. ,,De gedachte om steeds op kunstgras te spelen vond ik zelf niet altijd het fijnste. We speelden er wel goed op trouwens.” 

Wedstrijddagen zullen voor Stengs ook wat korter zijn dan ze waren als er in Den Haag gespeeld moest worden. ,,Het is lekker om weer zelf naar het stadion te komen in plaats van vroeger bij elkaar te komen in een hotel.” De thuiskleedkamer zal nu weer rood zijn in plaats van geel en groen. ,,Maar de grappen die we in die kleedkamer maken zijn hetzelfde hoor, haha.”

De eerste aanblik van het stadion zonder dak bevalt Stengs ook. ,,Ik vind het misschien wel nog mooier zo zonder dak. Je ziet ook ineens details die je normaal niet ziet. Ik vroeg nog net aan iemand: ‘waren die ramen daarboven altijd al zwart? Het oogt Spaans of Italiaans en dat vind ik wel wat hebben. Stadions die je normaal alleen op televisie ziet.” Hij verheugt zich al op de sfeer zondag in de topper tegen Ajax. ,,Onze fans zijn hier lang niet geweest, ze zullen er net zo naar uitkijken als wij. En het wordt natuurlijk één van de mooiste wedstrijden van het seizoen.”

Overigens staat er voor Stengs en AZ voor de topper van zondag eerst nog een andere wedstrijd op het programma om naar uit te kijken. Donderdag spelen de Alkmaarders tegen Manchester United op Old Trafford. Beide ploegen zijn al gekwalificeerd voor de knock-outfase van het toernooi. Er zijn nog wel geld, prestige en coëfficiëntenpunten te verdienen in Manchester.