Volledig scherm
Dave Bulthuis (l) juicht na zijn goal. © ANP Pro Shots
3
EINDE
3
  • Ali Messaoud 12' 51'
  • Luigi Bruins 42'
  • Dave Bulthuis 49'
  • Morten Thorsby 59'
  • Jizz Hornkamp 90'+2'

Sterk Excelsior geeft ook tegen Heerenveen winst nog uit handen

Excelsior heeft tegen Heerenveen opnieuw een zeker lijkende voorsprong verspeeld. De Rotterdammers waren duidelijk de betere, maar zagen de Friezen in de slotfase terugkomen.

Door Tim Niemantsverdriet

Dat Excelsior na vijf wedstrijden nog gelijke tred hield met Heerenveen (allebei 5 punten), je bent geneigd het als iets tijdelijks te zien. Hoe goed dat kleine ploegje uit Rotterdam ook presteerde de voorbije jaren, voor de ploeg van Jan Olde Riekerink leek het onderlinge treffen een goede mogelijkheid om weer aansluiting met de subtop te krijgen.

Niets daarvan vanavond. In het Van Donge & De Roo stadion was Excelsior met name in de eerste helft heer en meester. Niet zozeer omdat het feller of scherper aan de start verscheen, nee, de Kralingers waren simpelweg de beter voetballende ploeg. Onder aanvoering van Ryan Koolwijk, Jerdy Schouten en Luigi Bruins, spelers met een verfijnde trap en overzicht, werd Heerenveen teruggedrongen.

Maar het was vooral Marcus Edwards die Excelsior wat extra's gaf. 'Mini-Messi' wordt de 19-jarige huurling van Tottenham Hotspur genoemd. En met elke wedstrijd die hij speelt in Nederland wordt meer duidelijk waarom. Klein is hij, linksbenig, en hij dribbelt makkelijker en sneller dan menig amateurvoetballer rent. Als hij de bal had, zag je de verdedigers van Heerenveen soms al verschrikt een stapje naar achteren doen.

De 2-0 voorsprong bij rust, na goede goals van Ali Messaoud en Luigi Bruins, was verdiend. Vlak na rust deed Heerenveen wat terug via Dave Bulthuis, maar al snel was de marge van twee goals hersteld. Messaoud, die de afgelopen weken wat leuke mogelijkheden had verprutst, schoot nu ook zijn tweede kans tegen de touwen.

Het waren standaardsituaties die Excelsior in verlegenheid brachten. Na Bulthuis uit een vrije trap was het Morten Thorsby die Heerenveen uit een corner opnieuw terug in de wedstrijd kopte. Heel erg in de war leek de thuisploeg niet. Het bleef het betere team, kreeg fraaie kansen, maar benutte die niet.

Zo bleef het spannend tot de slotfase. En net als vorige week bij Willem II ging het daarin mis. Debutant Jizz Hornkamp schoot fraai binnen en zorgde ervoor dat beide ploegen gelijke tred houden. Vooral Excelsior mag daar van balen.

Volledig scherm
Luigi Bruins is in de wolken na de 2-0 vlak voor rust. © ANP Pro Shots

Goedenavond en welkom bij het liveblog van Excelsior - Heerenveen.

• Aftrap Excelsior - Heerenveen 19.45 uur

Volledig scherm
De opstelling van Heerenveen. © AD
Volledig scherm
De opstelling van Excelsior. © AD