Wout Brama: niet de beste speler aller tijden van FC Twente, maar misschien wel de belangrijkste.
Volledig scherm
Wout Brama: niet de beste speler aller tijden van FC Twente, maar misschien wel de belangrijkste. © BSR Agency

Trots FC Twente wacht ook na promotie lange weg richting herstel

Na 35 wedstrijden die niet altijd even mooi waren, is FC Twente terug in de eredivisie. Op basis van onverzettelijkheid, gedragen door de sfeer van de Veste en aan de hand van de aanvoerder die terugkwam toen de club hem nodig had, Wout Brama.

Bescheiden maar trots is FC Twente kampioen van de eerste divisie geworden, na het gelijke spel tegen Jong AZ (0-0) en de nederlaag van concurrent Sparta bij Jong PSV (2-0). Iedereen heeft bijgesprongen om de zaak in Enschede overeind te houden en zonder hulp van buitenaf was dat niet gelukt. De club werd weggehoond wegens wanbeleid en bijkans het land uitgezet. Heel Nederland lachte vorig jaar bij de degradatie. Maar FC Twente is niet de club van het grote geld, de Champions League of de fraude, waarvoor het werd afgeschilderd. Dat was slechts even zo, toen in de voetbalwereld van de waanzin en na de titel in 2010 de realiteit uit het oog werd verloren.

Lees hier alle verhalen over het kampioenschap van FC Twente. 

Volledig scherm
© BSR Agency

FC Twente is de club van Willem de Vries, die het begin in 1965 meemaakte en tien jaar later bij zijn afscheid een fiets cadeau kreeg. Hij reed trots een ereronde op de sintelbaan van het Diekman. Het is de club van Epi Drost, Kick van der Vall, Jan Jeuring, Theo Pahlplatz, Eddy Achterberg en Issy ten Donkelaar, van wie sommigen de provincie niet graag uitkwamen, maar wel de basis legden voor een plaats in de finale van de UEFA Cup in 1975. Van Fred Rutten,Theo Snelders en Evert Bleuming, die nooit weggingen en als ze dat al deden dat eigenlijk helemaal niet wilden.

Eric Gudde laat gelukkige FC Twente-fans alvast een foto maken met de kampioensschaal.
Volledig scherm
Eric Gudde laat gelukkige FC Twente-fans alvast een foto maken met de kampioensschaal. © BSR Agency

Brama

Wout Brama (m) in duel met Kenzo Goudmijn.
Volledig scherm
Wout Brama (m) in duel met Kenzo Goudmijn. © BSR Agency

FC Twente is de club van Wout Brama, van de club PH uit Almelo, die het clubbelang liet prevaleren boven zijn eigen belang en in Australië zijn koffers pakte op de dag dat FC Twente degradeerde. Zelfs als Cristiano Ronaldo naar Enschede was gekomen, had dat niet zo veel emoties losgemaakt.

Brama maakte het kampioenschap van 2010 mee. Hij voelt zich niet te groot om nu het elftal tegen bijvoorbeeld Jong AZ op sleeptouw te nemen. Brama heeft zich bij FC Twente nooit willen vergelijken met de iconen uit het verleden. De club heeft inderdaad betere spelers gehad. Brama is zeer waarschijnlijk de belangrijkste.

De selectie valt na de promotie uit elkaar, dat is vrijwel zeker. Veel spelers zijn gehuurd of voor een jaar gecontracteerd. Het netwerk van technisch manager Ted van Leeuwen moet worden aangesproken om weer een eredivisie-waardige groep bij elkaar te krijgen. Geld voor grote investeringen is er niet.
De weg is lang en de financiële problemen zijn nog verre van verdwenen. Maar de Veste zit vol en de hele regio staat achter de club. Vermoedelijk omdat FC Twente weer zichzelf is.

Poll

FC Twente hoort in de eredivisie thuis

  • Ja (72%)
  • Nee (28%)
25341 stemmen
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency