Robert Maaskant
Volledig scherm
Robert Maaskant © BSR Agency

Valckx: De teamspirit was weg onder Maaskant

In de hoedanigheid als technisch manager bij clubs had hij nog nooit een trainer ontslagen. Vandaag was het dan voor het eerst zo ver: na onderling overleg met bestuur en directie van VVV stuurde Stan Valckx hoofdtrainer Robert Maaskant weg. ,,We hadden niet meer het gevoel dat Robert ons uit het dal zou loodsen.”

Stan Valckx, technisch manager bij VVV-Venlo
Volledig scherm
Stan Valckx, technisch manager bij VVV-Venlo © BSR/SOCCRATES

Het was een tamelijk onwerkelijke ervaring voor Stan Valckx. Gistermorgen om half zeven lagen de eerste sollicitaties van trainers al op zijn digitale deurmat. Onwerkelijk aangezien Robert Maaskant op dat moment nog hoofdtrainer was van VVV, ook al had de 6-1 nederlaag van de avond ervoor tegen Heracles er aardig ingehakt in Venlo. Pas die avond, stelt Valckx nu, hebben hij en zijn collega’s uit bestuur en directie besloten dat er voor Maaskant geen toekomst was in De Koel, voor zijn assistent Raymond Libregts evenmin. Vanmorgen kreeg de coach in een persoonlijk gesprek het slechte nieuws te horen.

Valckx: ,,Laat ik vooropstellen dat Robert en Raymond keihard hebben gewerkt. In die zin valt ze weinig te verwijten. Maar we hadden eenvoudigweg niet meer het gevoel dat zij ons uit het dal zouden loodsen. Dan moet je afscheid nemen van een trainer.”

Het viel hem op menselijk vlak zwaar, zegt Valckx. Eerder werkte hij bij het Poolse Wisla Krakau al nauw samen met Maaskant. Niettemin staat hij achter zijn keuze: ,,We zaten in een proces waarin het alleen maar minder werd. Dat doet iets met een selectie. Daarvan vormde de wedstrijd tegen Heracles nog wel het beste voorbeeld. Na al die nederlagen was er weinig meer over van het zelfvertrouwen bij de spelers.”

Wij-principe

Opmerkelijk genoeg stelde Maaskant in het AD van vandaag nog het volgende: ,,We werken bij VVV met het wij-principe. Dat wil zeggen dat we samen winnen en samen verliezen. Of het nu technisch manager Stan Valckx is, algemeen directeur Marco Bogers of de RvC; we hebben er vertrouwen in dat we met elkaar uit deze situatie komen. Ik blijf trainer. Daar bestaat bij niemand binnen de club twijfel over.”

Valckx daarover: ,,Dat vertrouwen was er inderdaad. Na de wedstrijd tegen Feyenoord, waarin we behoorlijk voetbalden, hebben we dat vertrouwen ook openlijk uitgesproken. Maar na die wedstrijd volgde dus dat duel met Heracles, waarin het nog slechter was dan de weken ervoor. Dat heeft de doorslag gegeven.”

Grote vraag nu: wie volgt Maaskant op? Inmiddels heeft VVV al tientallen sollicitaties ontvangen. Valckx wil niet op namen ingaan. Wel stelt hij dat de in Venlo alom geprezen Maurice Steijn geen kandidaat is. De Hagenaar, eerder succesvol in Noord-Limburg, werd onlangs ontslagen bij Al-Wahda FC. Hij krijgt evenwel nog steeds salaris in ‘de woestijn’. Valckx: ,,En wanneer hij terugkeert naar Nederland vervalt een groot deel van dat salaris. Maurice is dus geen serieuze optie, denk ik.”