Van den Brom: Je gaat zeker kansen krijgen tegen Ajax

FC Utrecht verzaakte nog niet in de topwedstrijden dit seizoen en zit bovendien in een ijzersterke fase. Zondag wacht een echte test, als Ajax in de Johan Cruijff Arena wacht.

John van den Brom viert de 3-0 zege op PSV met doelman Maarten Paes.
Volledig scherm
John van den Brom viert de 3-0 zege op PSV met doelman Maarten Paes. © Pim Ras Fotografie

1-1 in De Kuip, 3-0 tegen PSV. FC Utrecht heeft zijn zaakjes vooralsnog prima op orde in de wedstrijden tegen de traditionele top-drie. Ajax is de laatste club van de drie die in actie komt tegen FC Utrecht, maar bovenal is Ajax dit seizoen van een ander kaliber dan PSV en met name Feyenoord. En dan is de wedstrijd ook nog in Amsterdam.

FC Utrecht is de laatste ploeg die won in de Johan Cruijff Arena in eredivisieverband (1-2) en daarvoor moeten we terug naar november 2017. Zakaria Labyad maakte er toen twee terwijl Erik ten Hag nog hoofdtrainer was van de bezoekers. Het was een ander Ajax-tijdperk, niet te vergelijken met dat van nu. Utrecht-trainer John van den Brom keek dinsdag met bovengemiddelde interesse naar de show die zich Chelsea – Ajax noemde (4-4).

,,Je kijkt als liefhebber naar de Champions League, zeker als Nederlandse ploegen spelen”, aldus Van den Brom. ,,Natuurlijk kijk je een beetje mee hoe ze het doen. Ze speelden iets anders, voor de eerste keer in die formatie. Je probeert altijd te bedenken wat ze zondag gaan doen. Maar ze hebben zo veel keus. En daarbij is de manier van spelen van Ajax wel bekend. Dat is niet zo moeilijk, je ziet ze elke week. En dat doen ze goed. Dat is mooi om te zien, eerlijk is eerlijk. Maar ze spelen met veel risico en geven ook veel ruimtes weg. Je gaat zeker kansen krijgen.”

Zoals de Amsterdammers een redelijk open boek zijn, zo zal zal FC Utrecht weinig verrassingen hebben voor Ten Hag en Ajax. Van den Brom wijkt in de eredivisie nauwelijks meer af van de formatie waarmee hij PSV na het vorige interlandblok versloeg (3-0). Dat strijdplan is ook het devies voor zondag. ,,Als je heel open gaat spelen, veel plezier dan. Dan denk ik niet dat het iets kan worden”, aldus Van den Brom, die alleen Adrián Dalmau (geblesseerd) en Issah Abass (interlandverplichtingen met Jong Ghana) mist. Jean-Christophe Bahebeck is een twijfelgeval nadat hij vandaag uitviel op de training.

  1. Jack de Gier kijkt terug op bewogen jaar in Deventer: ‘Echte klik met leiding GA Eagles was er niet’
    PREMIUM
    Interview

    Jack de Gier kijkt terug op bewogen jaar in Deventer: ‘Echte klik met leiding GA Eagles was er niet’

    De wegen van Go Ahead Eagles en trainer Jack de Gier zijn gescheiden. De oefenmeester uit Diemen verlaat Deventer met opgeheven hoofd, al was dat ene jaar in de Adelaarshorst niet altijd even gelukkig. ,,Het supergoeie gevoel tussen mij en de club was er niet‘’, zegt De Gier, die de slotakte van het seizoen graag anders had gezien. ,,Dat voelt teleurstellend.’’