Bart Verhaeghe, voorzitter van Club Brugge.
Volledig scherm
Bart Verhaeghe, voorzitter van Club Brugge. © BELGA

Voorzitter Club Brugge: BeNeliga komt er binnen drie seizoenen

Om de zoveel maanden wordt er een ballonnetje opgelaten over een grensoverschrijdende competitie met Nederlandse en Belgische clubs. Dit keer is het Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe die zich over de BeNeliga uitspreekt in de Franse kwaliteitskrant Le Monde.

,,België is een klein voetballand met beperkte budgetten”, zegt Verhaeghe. ,,Graag zouden we het eerste land worden na de vijf grote competities (België staat momenteel achtste op de UEFA-ranking, red.). Maar om in deze wereld te kunnen uitblinken, moeten we efficiënter en economischer omspringen met ons geld. Daarom zijn we samen met Nederland een competitie aan het uitwerken die het verschil met de ‘big five’ (Spanje, Italië, Engeland, Frankrijk en Duitsland, red.) moet verkleinen. Een competitie die een markt opent met 28 miljoen consumenten. Deze week staat er een nieuwe vergadering gepland. Het kan snel gaan. Als de BeNeliga er volgend seizoen niet komt, gebeurt dat zeker in de twee volgende seizoenen.”

Eind mei vond er al topoverleg plaats. Van Nederlandse zijde waren toen Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, Vitesse en Utrecht present. België werd vertegenwoordigd door Anderlecht, Club, Standard en RC Genk. Bedoeling is dat de nieuwe competitie tien Nederlandse en acht Belgische clubs zou tellen.

Michel Verschueren lanceerde het idee van een BeNeliga al in de jaren ’90. In 2013 pleitte toenmalig Standard-voorzitter Roland Duchâtelet opnieuw voor het idee, maar uit een rondvraag bleek slechts één Nederlandse club pro.

  1. De loopbaan van ‘Ibi’ Afellay in 14 schitterende foto's

    De loopbaan van ‘Ibi’ Afellay in 14 schitteren­de foto's

    PSV maakte gisteren bekend dat Ibrahim Afellay vertrekt uit Eindhoven. De 34-jarige Utrechter maakte het afgelopen seizoen zijn rentree, na jaren vol blessureleed. Hij bleef het afgelopen voetbaljaar steken op slechts drie competitiewedstrijden. Afellay denkt dat zijn loopbaan er nog niet op zit en onderzoekt de komende weken of hij bij een andere club aan de slag moet gaan of dreigt het einde van een mooie carrière, die hem via PSV langs FC Barcelona, Olympiakos, Schalke 04, Stoke City en 53 interlands voor Oranje voerde? Een loopbaan in 14 fraaie foto's.