Volledig scherm
Scheidsrechter Danny Makkelie raadpleegt de VAR. © ANP Sport

Waarom is er in deze bekerronde nog geen VAR?

Tijdens de achtste finales van het TOTO KNVB bekertoernooi is er, net zoals in de Keuken Kampioen Divisie, geen Video Assistent Referee. De gevolgen daarvan kon je deze week meteen merken. 

Zo werd gisteravond een correcte sliding van Willem II-speler Bart Nieuwkoop aangezien voor een overtreding, waardoor Heerenveen een onterechte penalty kreeg en benutte. In de eredivisie heb je daar normaal gesproken een VAR voor die een fout kan corrigeren. 

Volledig scherm
© BSR Agency

Er was tot nu toe geen duidelijkheid over waarom de KNVB de VAR past toepast vanaf de kwartfinales. De ploegen uit de eredivisie hebben normaal gesproken wel de faciliteiten voor de VAR, maar tijdens de beker worden die dus niet gebruikt tot aan de kwartfinales. Maar waarom is er eigenlijk geen VAR bij de achtste finales, maar  wel bij de kwartfinales? KNVB-voorlichter Daan Schippers legt uit.

Waarom is er gekozen om de VAR pas in te zetten tijdens de kwartfinales van het toernooi om de KNVB-beker en niet al eerder?
,,Dat we de VAR vanaf de kwartfinales in het TOTO KNVB-bekertoernooi inzetten, heeft vooral te maken met het operationele aspect. In de eerste fase van het toernooi zitten er bijvoorbeeld nog veel amateurclubs in het toernooi, waar we met busjes naartoe zouden moeten. Dat is omdat die clubs, in tegenstelling tot de stadions van de BVO’s, geen directe verbinding met het ARAG KNVB Replay Center hebben. Zo hebben we veel meer VAR’s nodig, Daarom is ervoor gekozen om de VAR pas vanaf de kwartfinales in te zetten.”

Stel, een amateurclub haalt de kwartfinales, zoals mogelijk is met IJsselmeervogels, wat is dan de procedure? 
,,Als IJsselmeervogels de kwartfinale van de TOTO KNVB-beker haalt, levert dat echter geen probleem op. Daar gaan we naartoe met een busje waar de VAR dan in zit. We hebben in voorgaande seizoenen al geëxperimenteerd met de VAR in het bekertoernooi, ook bij amateurclubs, en dat verliep altijd prima.” 

Volledig scherm
Christiaan Bax communiceert met de VAR. © ANP