Volledig scherm

100ste Vierdaagse begint (ook) in Zwolle

ZWOLLE/NIJMEGEN - Het 'voorprogramma' van de 100ste Vierdaagse van Nijmegen start ook vanuit Zwolle. Op zaterdag 9 juli 2016 starten alle provinciehoofdsteden de 'Stertochten'. Dit zijn etappewandelingen naar Nijmegen.

Om 10.00 uur geeft gedeputeerde Bert Boerman in het provinciehuis het startsein voor 69 wandelaars die vanuit Overijssel vertrekken. Ook oud-schaatsster en Statenlid Moniek Kleinsman is bij de start aanwezig. In heel Nederland zijn er 1275 Stertocht-wandelaars.

Vanuit Zwolle is de tocht naar Nijmegen maar liefst 169 kilometer lang. Voor ervaren wandelaars geen probleem. Om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van de gezonde wandelsport, kon iedereen zich inschrijven voor de Stertocht voor één of meer etappes van de estafettewandeling. De eerste etappe op zaterdag 9 juli is 25 km lang en loopt van Zwolle via Hattem weer naar Zwolle. Het extra rondje is nodig om op maandag 11 juli in Steenwijk te kunnen aansluiten bij de Stertocht-groepen vanuit Groningen en Leeuwarden.

De laatste etappe wordt op zondag 17 juli gelopen. Vanuit Zwolle loopt Marguerite Rose-Tempelman (65 jaar) het volledige traject naar Nijmegen. Aansluitend wandelt zij de 100ste Vierdaagse.

Provincievlag en Parade

Stertocht-marsleider Dick Achterkamp: "Met de Stertochten vanuit alle twaalf provinciehoofdsteden laten we zien dat Nederland trots is op de Vierdaagse van Nijmegen. Het is met afstand het grootste meerdaagse wandelevenement ter wereld. Bij de start vanuit Zwolle op 9 juli overhandigt de heer Boerman ons de Overijsselse provincievlag. Die gaan we wandelend naar Nijmegen brengen, waar alle provincies op zondag 17 juli hun vlag meedragen in een grote Parade. Mevrouw Rose-Tempelman vindt het een hele eer om daar onze provincievlag te mogen dragen. Elke provinciale delegatie is herkenbaar aan een T-shirt met de eigen provincievlag erop. De Parade is de officiële opening van de jubileumweek van de 100ste Vierdaagse. Er lopen daar meer dan 70 nationaliteiten met hun eigen vlag mee."

2227 wandelaars

De 100ste Vierdaagse wordt gehouden van 19 tot en met 22 juli 2016. Er doen 2.227 wandelaars uit de provincie Overijssel mee aan de jubileumeditie; 1.197 mannen en 1.030 vrouwen.

Op de slotdag van de jubileum-Vierdaagse op vrijdag 22 juli is ook Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander aanwezig.