Volledig scherm
© Politie Dronten

15 geronselde knippers van wietkwekerij Dronten veroordeeld

DRONTEN/ KAMPEN/ APELDOORN - Mannen en vrouwen uit Kampen, Apeldoorn en Breda werden geronseld om toppen te knippen in een Hennepkwekerij in Dronten. Vrijdag werden ze veroordeeld voor de hennepteelt in een ‘gezellige blokhut’ in de polder.

Linda van de V. (32) begint zachtjes te huilen als de rechter haar vraagt hoe het met haar gaat. „Het leven is echt niet leuk nu.” Met schokkende stem legt ze uit hoe ze betrokken is geraakt bij het knippen van tientallen kilo’s hennep op een woonwagenkamp in Dronten. „Ik ben alleen. Ik heb wel een uitkering, maar mijn ex-vriend heeft me met schulden achtergelaten. Het is moeilijk rondkomen.”

Terecht
Zestien verdachten stonden gisteren terecht voor het verwerken van hennep op de Ganzendreef in Dronten. Een jonge vrouw werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. De rest kreeg van de rechter taakstraffen opgelegd van 40 tot 50 uur. Onder de veroordeelde hennepknippers zijn opvallend veel alleenstaande vrouwen. Ze kunnen meestal maar net rondkomen met een uitkering, of zitten in geldnood door schulden. Een of meerdere mannen lijken de knippers te hebben geronseld, van Kampen tot Apeldoorn en Breda. Ze werden in hun woonplaatsen opgehaald en naar de blokhut gebracht waar de hennep welig tierde. Toch blijft veel onduidelijk over de criminelen die achter de organisatie zitten.

Tweede baantje
Volgens Linda had ze geen idee waar ze aan begon toen iemand haar benaderde voor een snelle klus. „Pas toen ik binnenkwam werd het me duidelijk.” De belofte van een extra zakcentje bleek alsnog sterker dan het risico van de hennep knippen. Haar moeder Maria (55) was dezelfde dag ook gevraagd om mee te helpen. Met zijn tweeën zitten ze nu naast elkaar voor de rechter. Maria heeft een baantje van zes uur in de week en daarvan kan ze moeilijk leven. „Ik kon wel wat extra geld gebruiken.”

Tip
Een anonieme tip brengt de zaak begin mei aan het rollen. Aangekomen op het terrein van de Ganzendreef komt de agenten een zware henneplucht tegemoet vanaf een blokhut. De hut wordt vaak gebruikt voor feesten en fungeert als een café. De ramen zijn afgeplakt, de gordijnen dicht. Ze horen muziek en stemmen binnen. Een paar minuten later vallen ze het pand binnen. Wat ze aantreffen lijkt een ‘gezellige boel’. Vijftien vrouwen en twee mannen staan met een hapje en een drankje tussen kratten en tonnen gevuld met hennep; 160 kilo wordt in beslag genomen.

Schuld
Johannes van den B. (62) vertelt een ander verhaal. „Ik ben achteraf blij dat ze zijn binnengevallen die avond. We mochten niet weg, we moesten doorwerken.” 150 euro zouden ze krijgen, hij en zijn vrouw. Eerder was hij in een café in zijn woonplaats Apeldoorn benaderd. „Of ik iets wilde verdienen met knippen.” Hij wist waar het om ging en dat het strafbaar was. Toch kon hij het geld niet weerstaan. Zodra de rechter hem vraagt naar zijn financiële situatie, wordt het hem even te veel. Met een uitkering en een schuld van 1.200 euro ziet hij het soms niet meer zitten. „We zijn al zeven jaar met die schuld bezig. Die 150 euro konden we goed gebruiken om wat af te lossen. Nu hebben we alsnog niets.”