Volledig scherm
© Foto: Lars Smook

3D-geprint eten voor Isala-patiënt

ZWOLLE - Voedsel uit een 3D-printer: als het aan Isala in Zwolle ligt, komt het eraan. Het kan de remedie zijn tegen ondervoede patiënten. Boerenkool, rode kool, wortels, dop erwtjes of zalm worden als ‘moes’ of ‘paté’ in de printer gestopt, waarna het als ‘gewoon’ eten op je bord belandt. Maar mét toegevoegde voedingsstoffen. Het moet dé manier zijn om mensen die weinig voedsel tot zich kunnen nemen, toch een volledige maaltijd te bieden.

Isala bereidt de komst van 3D-voeding voor. Het past in een nieuwe visie van het ziekenhuis op voeding die vanaf 1 november van dit jaar zijn beslag krijgt.

Aan tafel eten
Isala gooit het roer vanaf 1 november drastisch om. Wat nou eten op je ziekenhuisbed? Gewoon met zijn allen aanschuiven aan tafel! Dat is gezelliger, het brengt patiënten in beweging. Bovendien: zien eten doet eten. De kok als arts, voedsel als medicijn. Kinderen die een keer patat of pizza willen: waarom niet? „Als het hun herstel maar niet in de weg staat”, zegt Jan-Willem Berends van Isala in een interview met deze krant. Maar prominent op het menu: gezond, gezellig en lekker eten.

Thuis bezorgen
Ook gaat Isala ertoe over om patiënten maaltijden thuis te laten bezorgen, zowel voor als na de ziekenhuisopname. Isala behoort daarmee tot de eerste ziekenhuizen die dit doen. Een volgende stap is is dat het ziekenhuis maaltijden aanbiedt die extra eiwitten, vitamines en mineralen bevatten. Hiermee kan worden tegengegaan dat patiënten ondervoed in het ziekenhuis komen.

Voeding
Twintig procent van de patiënten in ziekenhuizen in Nederland lijdt aan ondervoeding. Het gaat dan niet om broodmagere patiënten, wel om patiënten die gebrek aan bepaalde vezels, vitaminen en mineralen hebben. Het belang van voedsel als medicijn staat nog lang niet bij alle artsen op het netvlies. Zij moeten tijdens hun opleiding veel meer leren over gezonde voeding, vindt voedselprofessor Jaap Seidell. Hij is verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en aan hogeschool Windesheim in Zwolle. „Je kunt met goede voeding zoveel doen”.