Volledig scherm
Oefenrondje voor zaterdag in de stadsgrachten. Foto: Sander Lindenburg

75 sloepen racen zaterdag door Zwolse grachten

ZWOLLE – Zelf noemen ze het de ‘mooiste grachtenwedstrijd van Nederland’. Zwolle moet er natuurlijk wel wat aan doen om op te vallen. En bovendien heeft de stad dit jaar voor het eerst de krachten gebundeld met Utrecht en Amsterdam. De tijden van wedstrijden in de drie plaatsen worden opgeteld om kans te maken op de Grachtencup 2016. Zaterdag is de race in Zwolle.

"We hebben 75 deelnemers dit jaar. Dat is veruit de max. Het is ook hoe ver we willen gaan. Zo'n hoeveelheid is super”, zegt Marije van de Bor van de organisatie van de Zwolse Grachtenrace. “De deelnemers komen uit heel Nederland, van Zeeland tot de Waddeneilanden. Iedereen reist echt wel een eindje met zijn boot. Dat zijn we wel gewend, want het sloeproeien is door heel Nederland. Allemaal moeten we wel een keer ver rijden. Voor het klassement moet je aan zes tot zeven wedstrijden per jaar meedoen. En dat doen we dan ook, soms acht of negen. Wij zijn van Hattem Roeit en die vereniging heeft ongeveer 50 leden. We hebben twee sloepen en vier teams, twee heren en twee dames-teams”.

Grachtencup
Er is nu een samenwerking met de grachtenraces in Utrecht en Amsterdam. De tijden worden bij elkaar opgeteld. Dus als iemand in Utrecht of Zwolle niet zo'n goede tijd maakt, dan kan dat in de finale in Amsterdam ingehaald worden. "De strijd om de Grachtencup is dit jaar nieuw. Zwolle is de middelste race en straks is dus de prijsuitreiking in Amsterdam."

Is publiek belangrijk voor de roeiers?

"Dat is heel erg leuk. En dat is vooral in de grachten super, want daar kan iedereen kijken. Normale wedstrijden zijn voor onszelf belangrijk, maar die zijn veelal op het open water en dat is voor publiek wat minder toegankelijk. Het zweept je op als er mensen staan te juichen, zeker in je eigen stad."

Wat zijn de mooiste plekjes om te gaan staan voor het publiek?

"Eigenlijk helemaal rond de Zwolse gracht wel. We starten zelf op het Rode Torenplein, daar staat ook een grote tent, dat is onze start- en finishlocatie. En de bruggetjes onderweg op de route zijn natuurlijk leuk om te kijken, dan zie je ze aankomen". Het parcours voert over ruim 15 kilometer: enkele rondjes om de oude binnenstad en een paar kilometer op het Zwarte Water. Keerpunt is de Mastenbroekenbrug bij Stadshagen.

Wat zijn de mooiste stukken voor de roeiers?

"Dat zijn ook de grachten. Het is sensationeel vaak, omdat je moet uitkijken, het vergt echt stuurmanskunst. Vooral de bochtjes bij de woonboten, daar moeten we heel voorzichtig zijn, dat maakt het uitdagend. En het stukje open water aan het eind van het parcours is dan ook wel weer even lekker, want daar kan je dan helemaal los. Het is een mooie combinatie zo." 

Tijden
De eerste race start om 11 u., dat zijn de dames. Dat zal naar verwachting zo'n twee uur duren. De heren starten om 14 u. en die zijn om vier uur weer allemaal binnen. Dus de hele dag is het roeifestijn te zien.

En wat maakt roeien leuker dan naar de sportschool gaan?

"Wat het voor mij aantrekkelijk maakt is dat je dit in groepsverband doet. En dat je het buiten doet. Ook het element van het water maakt het bijzonder".

Volledig scherm
Oefenrondje roeien door de Zwolse stadsgracht. Foto: Sander Lindenburg
Bij de Grachtenrace 2016 in Zwolle doen 75 sloepen mee. Deelnemers komen uit het hele land. Het publiek kan tussen 10 en 16 u. de hele zaterdag vanaf de kant de deelnemers voorbij zien komen. Lees het hele verhaal op: http://www.destentor.nl/1.6114531