Volledig scherm
Afbeelding ter illustratie © ANP

Aantal makelaarstudenten groeit explosief in het oosten

REGIO - Makelaarsopleidingen beleven gouden tijden. Het aantrekken van de woningmarkt zorgt voor een flinke opleving van het makelaarsvak. „Het is een aantrekkelijke markt, iedereen wil een stukje van de taart,” zegt woordvoerder Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis

Het CBS meldde maandag dat de prijzen van koopwoningen met 4,9 procent zijn gestegen ten opzichte van juli vorig jaar. De grootste stijging op de woningmarkt sinds twaalf jaar. 

Twintig locaties
„Vroeger werd je meewarig aangekeken als makelaar, nu zit er weer toekomst in,” zegt André de la Porte. Marco de Gooijer van opleidingsinstituut IPD ziet het ook gebeuren. Het instituut biedt op meer dan twintig locaties in het land makelaarsopleidingen aan, waaronder in Zwolle.

De Gooijer zag het cursistenaantal in deze stad meer dan verdubbelen sinds 2011. ,,Vorig jaar is de groei ingezet. En het blijft doorzetten.”

Driekwart cursisten 
Het opleidingsinstituut van branchevereniging NVM, de Academie voor Vastgoed, verwacht dit jaar driekwart meer cursisten ten opzichte van vorig jaar. „Het gaat dan om de opleidingen om makelaar of assistent-makelaar te worden, of mensen die een introductiecursus vastgoed doen,” zegt Lydia van Dalen, manager van de Academie. „Vergeleken met vorig jaar tellen Gelderland en Overijssel zelfs vijf keer meer studenten.”

Het grote aantal cursisten gaat zorgen voor veel onderlinge concurrentie, zegt André de la Porte. Hoe moet de consument straks een goede makelaar kiezen? „Vraag vrienden en familie of ze goede ervaringen hebben, zoek een online recensie. En vraag altijd twee of drie verschillende makelaars om langs te komen, dat is geheel vrijblijvend.”