Volledig scherm
© iStock/ThinkStock

Accountant Zwolle: 'Wees alert op verliesgevend Stadshagen'

ZWOLLE - Het verliesgevende woningbouwproject in de Zwolse wijk Stadshagen blijft voor de gemeente een risicovol project. Dit zegt accountant Sytse Jan Dul van PricewaterhouseCoopers.

Hij hield de jaarrekening 2015 van de gemeente tegen het licht. Volgens hem moet de lokale overheid alert zijn op twee thema's: decentralisatie van de zorg en haar braakliggende gronden. Dit hield hij de Zwolse politiek maandagavond voor. De gemeente Zwolle heeft al geld achteruit gelegd om de verliezen van het haperende nieuwbouwproject op te vangen.

Over het algemeen is Dul echter tevreden over de financiële positie van de gemeente Zwolle. "De bedrijventerreinen in Zwolle lopen heel goed, zoals Hessenpoort."

En toch zette hij zijn handtekening nog niet onder de jaarrekening van vorig jaar. De gemeente heeft nog niet alle kosten van het sociaal domein in kaart. Dit komt doordat ze meer dan vroeger afhankelijk is van accountantsverklaringen van derden met wie ze zorgcontracten heeft. Volgens Dul is dit echter geen reden tot zorg, omdat dit een landelijk probleem is waar ook andere gemeenten tegenaan lopen.

De gemeente Zwolle moet de jaarrekening met accountantsverkaring voor 15 juli naar de provincie Overijssel sturen. Naar verwachting zijn de gemeente en zorgpartijen vanaf volgend jaar voldoende op elkaar ingespeeld, zodat de jaarrekening 2017 wel tijdig goedgekeurd kan worden.