Volledig scherm
Een vrouw in therapie. © ANP

Achterblijvers van vermisten in therapie

ZWOLLE - Op achttien plaatsen in Nederland, waaronder Zwolle en Deventer, wordt op dit moment onderzoek gedaan naar de effecten van een specifieke vorm van psychotherapie voor achterblijvers van vermisten.

De therapie werd op verzoek van de Vereniging Achterblijvers na Vermissing mede-ontwikkeld door de psychologe Lonneke Lenferink, die als onderzoeker is verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en Universiteit Utrecht.

"Bestaande rouwtherapie is gericht op het accepteren van het feit dat een dierbare niet terugkomt. Bij vermissing is dat niet zo. Dan zijn er altijd tegenstrijdige gevoelens van verlies en het vermoeden dat iemand nog in leven kan zijn", aldus Lenferink.

Twintig achterblijvers hebben zich aangemeld voor de test met de nieuwe therapie. Zij krijgen een therapie aangeboden die draait om het leren verdragen van onzekerheid. "Het is een combinatie van cognitieve gedragstherapie zoals die ook bij rouwtherapie wordt toegepast en mindfullness. Daarbij gaat het vooral om het leren loslaten van controle die je niet kunt hebben in zo'n situatie", legt Lenferink uit.

Informatie is te vinden op de website www.levenmetvermissing.nl