Volledig scherm
Er moet nog meer asbest opgeruimd worden aan de Zeven Alleetjes. © Frans Paalman

Adviseur nodig in Zwolse asbestkwestie

ZWOLLE - Oud-commissaris van de Koningin Geert Jansen moet antwoord geven op de vraag wie er opdraait voor de miljoenenstrop rond de verhuizing van de Zwolse bibliotheek. Hij gaat als 'onafhankelijk adviseur' aan de slag nu de gemeente en de GGD er samen niet uitkomen.

De gemeente Zwolle kocht het pand van de regionale gezondheidsdienst, de GGD IJsselland, maar werd onverwachts geconfronteerd met een enorme hoeveelheid asbest. Het kostte bijna drie miljoen euro om dat op te laten ruimen. Ook ontstond grote vertraging in de verhuisoperatie, waardoor de bibliotheek nu al bijna een jaar noodgedwongen in het stadhuis ondergebracht is.

Het college vond dat de GGD de kosten voor haar rekening moest nemen. Daarmee zouden in feite alle elf bij de GGD aangesloten gemeenten ervoor opdraaien, omdat zij samen de gezondheidsdienst financieren. Zwolle is zelf de grootste van die elf gemeenten.

Eigenlijk had de kwestie al eind vorig jaar opgelost moeten zijn, maar naar nu blijkt komen beide partijen er niet uit. De gemeente en de GGD hadden allebei een advocaat ingeschakeld, maar het is hen niet gelukt om 'tot een gezamenlijk gedragen advies' te komen. Gemeente én GGD zeggen een gang naar de rechter liefst te willen voorkomen. Daarom is besloten tot het invliegen van een onafhankelijk adviseur om de kwestie op te lossen.

Dat wordt dus Geert Jansen, die de opdracht inmiddels geaccepteerd heeft. Hij moet antwoord geven op de vraag 'of en in zo ja welke mate, de kosten in verband met de aanwezigheid van de asbest voor rekening van de GGD gebracht kunnen worden, dan wel bij de gemeente Zwolle behoren te blijven'.

Naar verwachting heeft Jansen rond 1 augustus zijn advies klaar.