Volledig scherm
Sky High Zwolle © Google Streetview

Advocaat wil OvJ horen in zaak coffeeshop Sky High

ZWOLLE Wat is het nou, een half jaar of zeven jaar? De advocaten van de eigenares van de Zwolse coffeeshop Sky High en haar vroegere partner willen de officier van justitie en de griffier horen over inkomsten die teruggevorderd moeten worden.

Over welke periode het gaat is namelijk onduidelijk. Door de rechter werd gisteren daarom besloten de zaak te verplaatsen van Zwolle naar de rechtbank Noord-Nederland, om iedere vorm van partijdigheid te voorkomen.

De zogeheten ontnemingsvordering tegen de uitbaters van Sky High sleept zich al jaren voort. Het Openbaar Ministerie wil van eigenaresse Sandra S. en gewezen partner Jan ter S. over een bepaalde periode inkomsten terugvorderen. Hoe lang die periode is, daar is onduidelijkheid over. Het OM wil de coffeeshophouders aanpakken over een periode van zeven jaar, terwijl het volgens advocaat Tim Vis slechts om het tijdvak april-oktober 2011 zou moeten gaan. Die toezegging zou de officier van justitie hebben gedaan. De advocaten van beide verdachten verzocht daarom de officier van justitie en de griffier te horen, dat moet gebeuren in de rechtbank Noord-Nederland.

Het gerechtshof in Leeuwarden oordeelde in juni dat Sky High een strafbaar feit pleegde door meer dan de toegestane vijfhonderd gram wiet in voorraad te hebben. Een straf vond het echter niet op z'n plaats, omdat die hoeveelheid nodig was om klanten te bedienen. De wietvoorraad lag in een pand naast het bedrijf. Het OM wist ervan, maar besloot toch tot vervolging over te gaan, 'omdat we dat altijd doen'. De advocaat van Sky High en het OM hebben cassatieberoep aangetekend bij de Hoge Raad. De hoogste rechter van Nederland gaat zich nu buigen over dat conflict.

Kader:

Het horen van een officier van justitie komt niet vaak voor, zegt woordvoerster Barbara van Heerde van het Openbaar Ministerie. "Om iedere vorm van partijdigheid te voorkomen, moet een neutrale rechtbank zich over de zaak buigen. Het is dan ook een logische keuze om deze zaak te verplaatsen van Zwolle naar de rechtbank Noord-Nederland."