Volledig scherm

Agenten gebruiken massaal buurtWhatsApp

ZWOLLE/APELDOORN - Buurtonderzoeken worden steeds gemakkelijker voor de politie door de explosieve groei van buurtWhatsAppgroepen. Wijkagenten maken massaal gebruik van de vele appgroepen die in deze regio als paddenstoelen uit de grond schieten.

Dat bevestigt de politie Oost-Nederland, die de bemoeienis van wijkagenten met de WhatsAppgroepen aanmoedigt. De initiatieven leveren alerte buurten op, de politie weet het razendsnel als er ergens iets speelt. En een simpel buurtonderzoekje was nog nooit zo makkelijk. 

Mouw
Simen Klok van politieregio Oost-Nederland schudt moeiteloos mooie voorbeelden uit zijn mouw van buurten die via WhatsApp criminelen op het spoor kwamen. Wijkagenten zijn overal in deze regio aangehaakt bij lokale initiatieven. „Het is heel laagdrempelig”, zegt Klok. „Het is een mooi middel om snel met elkaar contact te hebben als het er toe doet. Je bent binnen no time op de hoogte.”

Wijkagenten adviseren groepen in wat ze wel en niet moeten melden bij de politie

Buurtgroepen
Stephanie Nap van het landelijk netwerk van dergelijke app-groepen zag het aantal buurtgroepen afgelopen twaalf maanden hard toenemen. De Universiteit van Tilburg publiceerde in oktober 2015 na onderzoek dat de buurtWhatsApp het aantal inbraken soms zelfs met de helft kan laten afnemen.

Oktober vorig jaar hadden zich 240 buurtWhatsApp-preventiegroepen gemeld bij haar organisatie. Inmiddels is dat aantal gegroeid naar 4.900. Gemiddeld melden zich dagelijks nog 20 groepen aan, stelt Nap.

In Apeldoorn voert de gemeente de regie over buurtWhatsApp-initiatieven. In Zwolle is het juist één persoon - Arjan Karel - die 76 appgroepen beheert. En daarmee dekt hij de hele stad af.