Volledig scherm
Op dit stukje Zwolle komen appartementen. © Frans Paalman

Akkoord voor appartementen aan Zwolse stadsgracht

ZWOLLE - Het nieuwe wijkje Hof van Thorbecke aan de rand van de Zwolse binnenstad mag gebouwd worden. De gemeenteraad van Zwolle heeft vanavond het bestemmingsplan vastgesteld, waardoor er maximaal 27 appartementen en twee stadswoningen mogen komen op de voormalige Lenderink-locatie.

De nieuwe woningen komen pal naast het Kraanbolwerk, een ander nieuwbouwproject met appartementen op het schiereiland in de stadsgracht.

Tussen Friesewal aan de Thorbeckegracht komen verschillende type huizen: circa 21 stadsappartementen van 43 tot 87 vierkante meter, vier grotere appartementen van 142 tot 151 vierkante meter en twee stadswoningen van 130 vierkante meter. Er kan ondergronds geparkeerd worden.

Volgens architect Bert Bulthuis krijgen kopers veel vrijheid om zelf hun woning te ontwerpen. Dit geldt zelfs voor de appartementen. "We hebben het pand constructief zo opgebouwd dat kopers volledige indelingsvrijheid hebben. De buitenzijde staat hier wel vast, daar dit goed aan moet sluiten op de historische bebouwing van de Thorbeckegracht", legt de architect uit. Naar verwachting begint in de loop van volgende maand de verkoop. Start van de bouw is dan mogelijk in het voorjaar van 2017.

Op deze plek in de Zwolse binnenstad hebben tussen 1914 en 2009 verscheidene generaties van Lenderink een internationaal transportbedrijf gehad. Door de verhuizing naar de Marslanden raakte deze locatie in onbruik.

Het herontwikkelingsplan stuitte vorig jaar nog op wat verzet van AM, de ontwikkelaar van het naastgelegen project Kraanbolwerk. Onder meer privacy, schaduw en de parkeernorm vormden twistpunten. De meeste gemeenteraadsleden onderkenden die zorg, waarop het bestemmingsplan enkele wijzigingen ondergaan heeft.