Volledig scherm
© Thinkstock

Apeldoorn experimenteert met energiescan

APELDOORN - Geld besparen, minder CO2-uitstoot en voldoen aan de wet met de hulp van de MKB Energy CheckUp. Een online programma helpt bedrijven om op een snelle en eenvoudige manier een energiescan te maken en daar meteen besparingen aan te koppelen. De Apeldoornse binnenstad en bedrijvenpark Apeldoorn-Noord zijn de twee proefgebieden die de MKB Energy CheckUp uitproberen.

Wethouder Mark Sandmann zegt daarover: ,,De gemeente streeft naar een duurzame stad. Dat doen we door ons eigen vastgoed te verduurzamen, maar ook anderen te stimuleren om bewuster om te gaan met energie. Ik ben enthousiast over de MKB Energy CheckUp. Bedrijven krijgen niet alleen snel inzicht in hun energieverbruik, maar kunnen er ook meteen naar handelen. Zo kunnen we samen het energieverbruik en daarmee de CO2-uitstoot in Apeldoorn terugdringen."

Bedrijven en instellingen zijn al enkele jaren verplicht om energiebesparende maatregelen te treffen die zich in vijf jaar terugverdienen. Dankzij het Energieakkoord zijn er lijsten gemaakt waarop per branche is aangegeven welke maatregelen in maximaal vijf jaar terug te verdienen zijn, de zogenoemde erkende maatregelen. De MKB Energy CheckUp maakt een energiescan en adviseert welke erkende maatregelen genomen moeten worden. Volgt een bedrijf het advies op, dan voldoet het aan de wettelijke besparingsplicht.

De MKB Energy CheckUp is een initiatief van VNO-NCW Midden en CCS Energieadvies. Samen met de gemeente Apeldoorn en Omgevingsdienst Veluwe-IJssel hopen ze bedrijven te stimuleren om meer energiebesparende maatregelen te nemen.