Volledig scherm
© Thinkstock

Apeldoorn heeft tekort aan podia

APELDOORN - De Culturele Pleinmarkt wordt een driedaags festival. Het aanbod aan amateurgezelschappen is dermate groot dat dat de organisatie een permanent podium wil.

De 48e editie van de Culturele Pleinmarkt in en rond theater Orpheus wordt komende vrijdag, zaterdag en zondag een driedaags evenement met 62 optredens. Apeldoornse amateurgezelschappen willen zo graag optreden dat de organisatoren van de Culturele Pleinmarkt hierin een bevestiging zien van de nood aan een gebouw voor amateurkunst in Apeldoorn.

De koers van de Culturele Pleinmarkt is definitief veranderd. Waar het 45 jaar lang een kunstbraderie is geweest met kramen, is de Culturele Pleinmarkt nu een podium geworden waar amateurmusici kunnen optreden voor publiek. Drie dagen gratis toegankelijk.

"Orpheus is in 2014 met het voorstel gekomen," zegt organisator Geert Hoogeboom. "Orpheus wilde Apeldoornse gezelschappen binnen halen. We hebben toen de Culturele Pleinmarkt uitgebreid met de vrijdagavond. Vorig jaar deden we voorzichtig de zondag erbij, maar dat was nog oefenen. Nu is er een stevig programma gemaakt op alle drie dagen."

De organisatoren van de Culturele Pleinmarkt willen het liefst een permanent onderkomen in Apeldoorn realiseren, waar amateurmusici en andere culturele gezelschappen regelmatig kunnen optreden. Een eigen gebouw. "Het is tijd om dat oude idee weer uit de kast te halen en uit te werken'', legt Hoogeboom uit.

"Ik wil daarover in gesprek met de gemeente Apeldoorn, samen met de organisatoren van 'Cultuur bij je Buur' en de Stichting Muziektent. Zij ervaren hetzelfde als wij. Vijf minuten nadat Stichting Muziektent haar inschrijving open zet, is het hele seizoen al volgeboekt. Er is grote behoefte aan een vast podium waar amateurs kunnen optreden."