Volledig scherm
Restaurant De Smoezer. Foto: Google Streetview.

Apeldoorn hoeft restaurant De Smoezer niet te betalen

APELDOORN - De gemeente Apeldoorn hoeft restaurant De Smoezer geen planschadevergoeding te betalen. Een claim van het etablissement is door de gemeente terecht afgewezen. Dat heeft de Raad van State bepaald.

De Smoezer en de gemeente voeren deze hele eeuw al juridische procedures.De huidige twist ontstond toen de gemeente in 2011 het bestemmingsplan aan de Arnhemseweg aanpaste, met behoorlijke consequenties voor het restaurant. Door de bestemmingsplanwijziging kon Hoogervorst de uitbreidingen die hij in de toekomst wilde uitvoeren niet meer doen. 

Bij de behandeling van de rechtszaak presenteerde De Smoezer een accountantsrapport om te becijferen hoe groot de impact is. Over een periode van tien jaar wordt de omzetbeperking geschat op twaalf miljoen euro, zo blijkt uit het vonnis van de Raad van State. Die schatting maakt ook duidelijk hoe groot het belang van die rechtszaak is. Zou De Smoezer in het gelijk worden gesteld, dan zou bij het vaststellen van een planschadevergoeding waarschijnlijk een bedrag met vijf nullen op papier komen te staan.

De beslissing van de Raad van State is dan ook goed nieuws voor de gemeente. John Hoogervorst heeft de uitspraak gelezen maar durft zich nog niet uit te laten over de consequenties. Hoogervorst spreekt de uitspraak vandaag door met zijn advocaat. Voor de gemeente is de uitspraak in lijn met de verwachting. ,,Volstrekt geen verrassing'', reageert gemeentewoordvoerder Toon Schuiling.