Volledig scherm
© Thinkstock

Apeldoorn kan weer wat geld laten rollen

APELDOORN - Een paar ton hier, anderhalf miljoen daar: de gemeente Apeldoorn geeft weer geld uit. En de woonlasten voor inwoners - de optelsom van ozb, afvalstoffenheffing en rioolheffing - stijgen volgend jaar beperkt, met 0,99 procent.

Dat staat in de begroting die burgemeester en wethouders hebben gemaakt. Rode draad is dat na jaren van de broekriem aanhalen de gemeente weer kan uitgeven.

Digitalisering
Dat gebeurt dan ook, waar de 1,6 miljoen tot bijna 1,9 miljoen euro per jaar aan digitalisering eruit springt. Dat moet eraan bijdragen dat inwoners meer via de digitale snelweg zaken kunnen doen met de gemeente, maar ook intern moet er nodig vaart worden gemaakt met digitaal en moderner werken.

AV'34
Verder wil het gemeentebestuur AV'34 800.000 euro geven voor een nieuwe atletiekbaan. Het andere deel van 900.000 euro leent de vereniging.

Cultuur
De cultuursector krijgt een injectie: elk jaar 470.000 euro voor de geplaagde sector. Daarnaast worden de gebouwen van CODA en Gigant/Markant voor anderhalf miljoen euro aangepakt.

Duurzaamheid
De gemeente geeft drie keer meer uit aan duurzaamheid: volgend jaar 600.000 euro, oplopend tot negen ton in 2020.

Meer dan 300.000 euro gaat er naar de gemeentelijke toezichthouders, voor extra menskracht.

Reacties
Iedereen die wil, kan vanaf nu tot 14 oktober reageren op de begroting. Op 13 oktober kunnen inwoners de gemeenteraad in een hoorzitting hierover toespreken. Eind oktober en begin november discussieert en besluit de gemeenteraad er vervolgens over.