Volledig scherm
De politie haalt spullen uit het huis van Danny D. © AD

Apeldoorn: 'Nachtmerrie Lisa (13) was te voorkomen'

NIEUW-MILLIGEN - Nee, er waren vorig jaar niet meteen aanwijzingen voor een misdrijf en bovendien had de dertienjarige Lisa wat eigen spulletjes meegenomen van de camping in Nieuw-Milligen waar ze met haar ouders stond. Toch had de politie direct naar de noodkreet van haar ouders moeten luisteren om Lisa's telefoon te peilen en te tappen. Dan was ze niet vijf dagen lang door Danny D. (42) in zijn huis misbruikt. Dat stelt de gemeente Apeldoorn in een notitie.

Lisa's ouders drongen er bij de politie direct op aan haar telefoon te tappen, zodat ze gericht konden zoeken. Ze vertelden de politie dat weglopen totaal niet paste bij hun dochter. De politie wilde echter afwachten, omdat er jaarlijks duizenden kinderen weglopen, van wie het overgrote deel binnen het etmaal weer terug is.

Noodkreet
Maar hier hadden de politie en ook justitie volgens de ambtenaren beter moeten inschatten dat de noodkreet van de ouders ter harte had moeten worden genomen. Zij wisten dat Lisa Facebookcontact had met iemand. ,,In de optiek van justitie stond de Wet bescherming persoonsgegevens het hacken van haar mobieltje niet toe, want dit is een ongeoorloofde inbreuk op haar privacy'', schetsen de ambtenaren. ,,Maar in deze zaak zien we dat behalve de wetten ook het professionele inzicht cruciaal is voor het nemen van besluiten tot inbreuk op iemands persoonlijke levenssfeer.''

De zaak is actueel in Apeldoorn omdat het zich in deze regio afspeelde en er een experiment loopt waarin hulpverleners zelf de afweging moeten maken of zij hulp bieden of niet. Ze hoeven niet per se strak de regels te volgen.

De politie kon dat niet direct doen, maakte teamleider Irma Schijf van het Landelijk Bureau Vermiste Personen al eerder duidelijk. ,,Er waren geen aanwijzingen voor een misdrijf. Lisa had bovendien zelf spullen meegenomen.''

Vermoeden
Wil de politie bijzondere opsporingsmethoden inzetten, dan moet sprake zijn van het vermoeden van een misdrijf. Bij minderjarigen kan dat als er vermoeden is van onttrekking aan het wettig gezag. Dan kan de politie het Openbaar Ministerie (OM) vragen die extra methoden te mogen gebruiken. ,,Die afweging kan een heel moeilijke zijn voor de politie", zegt een woordvoerder van het OM. ,,Maar bij 13-jarigen werken we doorgaans snel mee.''

De vader van Lisa bevestigt dat hij de politie direct de dag na de vermissing vroeg haar telefoon te tappen, maar nul op het rekest kreeg. Enkele dagen later gebeurde het wel en na vijf dagen werd Danny D. opgepakt en het meisje teruggevonden. Met haar gaat het 'goed', zegt haar vader.

D. staat volgende maand terecht voor misbruik van Lisa en een Belgisch meisje, het verleiden van zestien andere meisjes en het bezit en vervaardigen van kinderporno.