Volledig scherm
Geïnspireerd door Katwijk en Scheveningen, bieden Alger van Nieuwenhuizen (Stadscafé) en Jacob Heijnen (Fish 'n Food) Apeldoorners vis-delicatessen uit de hele wereld. © Maarten Sprangh

Apeldoorn nu ook een visstad

APELDOORN - Sinds 22 juni wordt het terras van Het Stadscafé twaalf woensdagen achter elkaar bezet door viszaak Fish 'n Food. Onder de naam Vismarqt wordt een verse zalmfilet of zeebrasem voor de neus van de klant bereid

Jacob Heijnen van Fish 'n Food en zijn compagnon Alger van Nieuwenhuizen van Het Stadscafé waren beiden geïnspireerd door vismarkten in Katwijk aan Zee en Scheveningen, maar ook verder weg, aan de Franse en Spaanse kust. ,,Daar kun je zien wat je koopt en uiteindelijk eet. De vis hier komt overal vandaan; de Noordzee, Middelandse Zee, Indische Ocean... Het is letterlijk een wereldkaart aan vis die hier te krijgen is. 

Vakantiegevoel
Merel Janssen (27): "Ik zag de vissen liggen toen ik met m'n vriendin voorbij liep. We wilden ergens eten en dit sprak me meteen aan. Geweldig dat je alle vis voor je neus bereidt ziet worden. Dat geeft een vakantiegevoel, ook het feit dat je lekker buiten zit. Ik had de vangst van de dag, een goudmakreel. Echt heerlijk."

Eef Veltman (27) en Bram Mooij (28) uit Tilburg waren een dagje bij de Apenheul en reden met de stadsbus terug richting centrum. "We kwamen langs het terras van Het Stadscafé en het zag er gezellig uit dus zijn we uitgestapt", zegt Eef. "We dachten eerst dat het een besloten feest was toen we die vis zagen liggen en de koks bezig zagen", zegt Bram. "Toen werden we gewezen op de viskaart. Het concept erachter werd ons niet uitgelegd overigens."

Hoger segment
"We willen vis aanbieden die anders is dan gemiddelde vis en een menukaart is die anders is dan gemiddeld, de nadruk ligt op het wat hogere segment", zegt Heijnen. "De vangst van de dag doet het altijd goed. Mensen willen verrast worden. De oesters en mosselen zijn natuurlijk ook populair." Heijnen hoopt dat de Vismarqt meer bekendheid zal krijgen. "We hebben bewust twaalf woensdagen ingepland. De nadruk ligt hier echt op de beleving. We halen die markt hiernaartoe. Zo kunnen mensen die van vakantie komen het vakantiegevoel nog even vasthouden."

De Vismarqt vindt tot eind augustus plaats op elke woensdag tussen 17 en 23.15 uur.