Volledig scherm
© Thinkstock

Apeldoorn zet streep door proef met paspoort bezorgen

APELDOORN - Inwoners van Apeldoorn moeten hun paspoorten en rijbewijs gewoon blijven ophalen in het stadhuis. De gemeente ziet af van een proef waarbij deze ook kunnen worden thuisbezorgd. Uit een onderzoek onder inwoners is gebleken dat maar weinig mensen er belangstelling voor hebben te betalen voor deze service. En de mensen die wel willen betalen, hebben er zo weinig voor over dat de gemeente er veel geld op toe moet leggen.

Ruim 1400 inwoners vulden via de digitale snelweg de vragenlijst. In totaal wil slechts 18% van de mensen tegen betaling een paspoort of rijbewijs thuis laten bezorgen.

De meeste mensen hebben hier hooguit 5 euro extra voor over. Dan kan het voor de gemeente simpelweg niet uit, zeggen burgemeester en wethouders. Volgens hun cijfers zijn de kosten pas gedekt als 10 procent van de inwoners meedoet en dan ruim 15 euro betaalt voor deze thuisservice. Als slechts 2 procent van de inwoners het paspoort of rijbewijs laat bezorgen, zouden zij ruim 30 euro bovenop de standaardkosten voor deze documenten moeten betalen.

Op basis van die cijfers heeft het gemeentebestuur er geen vertrouwen in dat er tegenover de kosten genoeg inkomsten staan en daarom worden pogingen dit van de grond te krijgen gestaakt.