Volledig scherm
© Thinkstock

Apeldoorner kan sparen voor iets grotere tuin

APELDOORN - Inwoners die een stukje grond van de gemeente Apeldoorn willen kopen om bij hun tuin te voegen, krijgen een jaar tot maximaal drie jaar de tijd om dat geld bij elkaar te sparen.

Voor inwoners die een extra snippertje grond blijven huren, stijgt de huurprijs nog steeds fors, tot tien euro per vierkante meter. Maar die stijging wordt uitgesmeerd over vijf in plaats van drie jaar.

Dat hebben burgemeester en wethouders van Apeldoorn besloten naar een discussie hierover.

Snippergroen
De kleine stukjes grond zijn van de gemeente en grenzen aan woningen en tuinen. Dit snippergroen heeft eigenlijk geen functie. De gemeente verhuurt dat al decennia aan inwoners, maar de inkomsten daarvan lopen terug. Daarnaast wil de gemeente duidelijk hebben van wie de grond is en illegaal gebruik beëindigen.

Verzet
Inwoners die al snippergroen huren, kunnen dat eenmalig kopen voor 50 euro per vierkante meter. De 'normale' verkoopprijs is 100 euro per vierkante meter. Wie liever blijft huren, gaat flink meer betalen. Stukjes grond die niet worden verhuurd of gekocht, worden weer eigendom van de gemeente.

Daartegen kwam nogal verzet. Bewoners gaven aan de koopprijs niet te kunnen betalen en de hogere huur is hen ook te gortig. In reactie daarop smeert de gemeente dus de huurstijging uit over vijf jaar en kunnen potentiële kopers sparen.