Volledig scherm
Het beeld van prins Maurits in 1905 bij het paleis in Berlijn.l

Apeldoorner plaatst verloren gewaand beeld Maurits op voetstuk in Berlijn

Gep Leeflang APELDOORN - Apeldoorner David Hakkenberg is vandaag een trots man. Met de onthulling van een verloren gewaand beeld van prins Maurits in hartje Berlijn, waar hij zich jarenlang voor inspande, wordt de band tussen Duitsland en Nederland vandaag een stukje verstevigd, hoopt hij.

Tot het einde van de oorlog stondem beelden van Willem van Oranje, Maurits, Frederik Hendrik, Willem II en Willem III op een sokkel langs de balustrade van het Berliner Schloss. Ze symboliseerden de band die de Oranjes sinds de zeventiende eeuw met het Duitse vorstenhuis hadden. Aan het einde van de oorlog haalden de Russen de beelden echter omver en een paar jaar lang lagen ze vervolgens beschadigd bij het paleis.

Toen de Oost-Duitse partijleiding besloot om de herinneringen aan het imperialisme zoveel mogelijk weg te wissen, had dat dramatische gevolgen. ,,In 1950 werd het paleis opgeblazen'', zegt Hakkenberg. Zonder gevoel voor de historische waarde werd besloten om de zeshonderd kilo brons bevattende standbeelden simpelweg om te smelten. Ze werden alle vijf als voorgoed verloren beschouwd.

Bij toeval is het beeld van Maurits later teruggevonden. Hakkenberg nam het initiatief om het beeld te laten restaureren. Vandaag wordt het gerestaureerde beeld in Berlijn onthuld.

Volledig scherm
Prins Maurits, na restauratie
Volledig scherm
David Hakkenberg bij het beeld van de prins, voor restauratie