Volledig scherm
© Kevin Hagens

Apeldoorns Dialect Koor vijf leukste koor van Nederland?

APELDOORN - Het Apeldoorns Dialect Koor is genomineerd als één van de vijf leukste koren van Nederland. Het NPO Radio 4 programma De Klassieken maakt vrijdag 24 juni de winnaar bekend.

Dialect Koor Apeldoorn telt 35 man. De mannen, waarvan 99 procent echte Apeldoorners zijn, dragen de streektaal een warm hart toe. Elk nummer uit het repertoire, dat ruim tachtig nummers telt, wordt herschreven in het oud-Apeldoorns dialect. "Dit dialect is een Nedersaksische hoofddialect, dat gesproken wordt op de Veluwe en in een klein aangrenzend deel van de Achterhoek", vertelt voorzitter Gerard Linthorst. "Het is vrij plat, waarbij een i en een e-tje net het verschil kan maken."

Het Dialect Koor treedt ongeveer twintig keer per jaar op. Door elk nummer dat het koor zingt klinkt de oude ziel van Apeldoorn. Zo herschreven de mannen het bekende nummer 'Tulpen uit Amsterdam' tot 'Klompen uit Apeldoorn'. Dat klinkt ongeveer zo: "As de winter kump dan koop ik oe, klompen uut Apeldoorn. As de winter kump krieg ie van mien, klompen uut Apeldoorn. As ut kolder wordt dan geef ik oe, klompen uut Apeldoorn. Un paar gèle, un paar rooie, hold ze an töt ut geet deuien. Ie blief warm töt an de oorn, met die klompen uut Apeldoorn.'

Of de mannen er aanstaande vrijdag met de winst van door gaan is nog maar de vraag. "Er doen koren mee die bestaan uit 180 leden, dus wij hebben de stemmen hard nodig."

Stemmen kan via de website: www.radio4.nl/deklassieken.