Volledig scherm
De bekende architect Herman Hertzberger © Pim Velthuizen

Apeldoornse 'apenrots' gaat de tijd overleven

APELDOORN - ,,Een goed ontworpen gebouw moet eigenlijk van functie kunnen veranderen", vindt de Amsterdamse architect Herman Hertzberger (84). Om dat uitgangspunt te onderstrepen wil hij meehelpen om zijn beroemdste ontwerp, het Centraal Beheercomplex in Apeldoorn, een andere bestemming te geven.

Zaterdagmiddag gaf hij twee lezingen in het leegstaande pand, ter gelegenheid van de Open Monumentendagen. Het publiek kwam met honderden op de spreker af.

Stempel
Hertzberger heeft een behoorlijk stempel op Apeldoorn gedrukt. Van zijn hand zijn ook de uitbouw van theater Orpheus en het museum CODA. Maar die halen het qua bekendheid in de verste verte niet bij het Centraal Beheerpand. Het gebouw is zijn meesterwerk.

Hij ontwierp de apenrots, zoals die later werd genoemd, in 1972 voor verzekeraar Centraal Beheer, met grote open werkplekken, waardoor de werknemers overal hun collega's zagen zitten, zelfs op andere etages. Destijds was dat baanbrekend.

Hertzberger: "Deze boodschap wil ik meegeven aan architecten: een goed ontworpen gebouw kun je voor meerdere functies gebruiken. Alleen dan overleeft het de tijd."

"We gaan dit kantoorpand nu een woonbestemming geven, de belangrijkste bestemming die er bestaat. Niet alleen vanuit de vraag, maar ook in ideële zin. Of het nu voor ouderen is of voor jongeren, voor asielzoekers of voor rijke zakenlieden, dat doet er niet toe."