Volledig scherm
© Thinkstock

Apeldoornse begrafenisinbrekers gaan jaren de cel in

APELDOORN - De Apeldoornse mannen die zich specialiseerden in inbraken tijdens begrafenissen moeten jaren de cel in. De Arnhemse rechtbank legde vanmiddag hogere straffen op dan tijdens de rechtszaak werden geëist. Vincent G. (25), vader Rinus G. (57), Marcel de S. (45) en Dennis K. (18) stonden vorige maand terecht voor een serie van 24 inbraken.

De meeste daarvan vonden plaats in huizen waarvan de bewoners een begrafenis bezochten. De mannen hadden die adressen gevonden onder overlijdensadvertenties. Ze lieten zo een spoor van dubbel verdriet na - het overlijden van een naaste én een inbraak tijdens de teraardebestelling - in Nunspeet, Klarenbeek, Twello, Eefde, Beemte Broekland, Apeldoorn, Epe, Wesepe, Deventer, Soest, Lieren, Wijhe, Wilp en Epse.


Vincent G., die de uitvaartinbraken bedacht, kreeg zes jaar cel opgelegd, een jaar meer dan de eis van de officier van justitie. Volgens de rechtbank zijn er namelijk meer feiten bewezen dan het Openbaar Ministerie veronderstelde. Zijn vader moet achttien maanden (geëist waren twaalf) de gevangenis in, Marcel de S. veertig maanden (geëist waren zestig). Benjamin Dennis K. nam enkel deel aan een een inbraak bij mensen die geen uitvaart bijwoonden en kreeg daarom de lichtste straf; drie maanden cel, die hij al in voorarrest heeft uitgezeten.