Volledig scherm
© Kevin Hagens

Apeldoornse Denise wil met Latoya hoge ogen gooien op WK

APELDOORN Speuren, springen en in armen van pakwerkers bijten. Weinig honden in Nederland zijn er zo bedreven in als Latoya. De 4-jarige Mechelse zal er volgende week alles aan doen om zoveel mogelijk punten voor Nederland in de wacht te slepen. Moet ook wel, want van 12 tot en met 15 mei staat de wereldtitel voor werkhonden op het spel.

In het Franse Aubigny sur Mère wil Denise Tesink met Latoya hoge ogen gaan gooien. De Apeldoornse vormt een twee-eenheid met haar hond. Oké, Latoya gaat niet mee als Denise Tesink aan het werk is. Maar verder trekken de Belgische herdershond en de 27-jarige Apeldoornse zoveel mogelijk met elkaar op. ,,Dat we mee mogen doen aan het WK is de beloning voor het vele werk. Hier train je voor'', zegt Tesink.

Veel trainingen doet Latoya bij Werkhondengroep De Vlijt, waar Tesink lid van is. ,,Samen sta je sterker. Ik kan het niet alleen. Ik krijg ook heel veel steun van mijn vader. Hij zorgt in feite voor een paar ogen in de achterkant van mijn hoofd.'' Deze tak van hondensport wordt de laatste jaren door Duitsland en Tsjechië gedomineerd. De kans dat Tesink het podium mag betreden lijkt op voorhand klein. ,,Ik probeer gewoon het beste uit mezelf te halen. De afgelopen weken ben ik extra naar de sportschool gegaan.'' Het is wel zaak dat ze haar zenuwen beheerst. ,,Daar heb ik wel eens last van. Met de hulp van een soort yoga heb ik mijn hartslag nu beter onder controle. Latoya reageert daar ook heel goed op.''