Volledig scherm
© Kevin Hagens

Apeldoornse 'Hietveld helden' nemen het op tegen Go Ahead Eagles-spelers

DEVENTER/APELDOORN - Van Ajax verloren de Eagles en het is nog afwachten of de Deventer profvoetballers het zondag van Roda JC zullen winnen. Maar één ding staat vast, de wedstrijd tegen de Hietveld Helden leverde gisteren twee winnaars op: de cliënten èn de voetballers uit Deventer.

Voetballers en Hietveld-cliënten staan broederlijk naast elkaar op smalle plankjes op de grasmat. Stap voor stap bewegen ze van rechts naar links nadat een nieuw plankje is doorgegeven en klaargelegd. ,,Dit is veel moeilijker dan voetballen," verzucht rechtsback Joey Groenbast die bijna tegen Rudy Reints (Hietveld) opbotst. Maar dan de ontlading als de zestien sporters de overkant hebben bereikt en het 'high fives' regent.

Groenbast zegt onder de indruk te zijn van wat sommige bewoners hebben meegemaakt. Vooral hun vrolijkheid valt hem op en hoe blij ze zijn met al die voetbalprofs om zich heen. Groenbast: ,,Voor ons is het een kleine moeite en als je dan ziet hoeveel we voor ze betekenen..."

Hietveld Helden
Het is vandaag de eerste keer dat de GA Eagles-selectie te gast is bij Het Hietveld, (onderdeel van Pluryn) een instelling voor (jong)volwassenen met een licht tot matig verstandelijke beperking. Begin dit jaar werd een overeenkomst gesloten met GA Eagles, waarin de voetbalclub met Pluryn overeenkwam om vijf arbeidsplaatsen beschikbaar te stellen en tien seizoenskaarten. Projectleider Stefan Rutgers van Pluryn is met de overeenkomst in zijn nopjes. Rutgers: ,,Het past helemaal in ons beleid dat het de bewoners mogelijk moet maken om terug te keren naar de gewone maatschappij." Hij noemt het spelonderdeel met de smalle plankjes het beste voorbeeld. Rutgers: ,,Daarbij moeten mensen met en zonder een handicap samenwerken."

Eagles
Iedereen is vandaag winnaar en allemaal krijgen ze dan ook een medaille van GA Eagles met daarbij een bouwsteentje in de kleuren geel en rood van de voetbalclub. Eagles-trainer Hans de Koning is blij om vandaag in Beekbergen te zijn en te zien hoe het er bij Pluryn aan toegaat. De Koning: ,,Zolang je aan het voetballen bent gaat dat aan je voorbij, totdat je er zelf mee te maken krijgt en ziet dat het leven ook anders kan zijn. Hierdoor zijn we wel een ervaring rijker."

Trots laat De Koning een tekening zien met het wapen en de kleuren van de Eagles die hij van een bewoner kreeg. De Koning: ,,Die ga ik ophangen in mijn kantoor."