Volledig scherm
De Apeldoornse Maartje Smit reist de hele wereld rond en geeft 7 september een presentatie over haar ervaringen © Maarten Sprangh

Apeldoornse op oneindige wereldreis: ik nam een enkele reis naar Mexico

APELDOORN - Een vaste baan, vriend en eigen huis. Maartje Smit (32) had alles voor elkaar. Toen begon het te kriebelen. Inmiddels heeft ze 4,5 jaar achter elkaar de wereld over gereisd en meer dan zeventig landen bezocht. Daar wil de Apeldoornse voorlopig niet mee stoppen. ,,Hoe meer ik bezoek, hoe langer mijn wensenlijstje wordt.”

Alle zekerheden opgeven en gaan... Maartje noemt het haar ‘beste besluit ooit’. ,,Ik was 28, had alles en dacht ‘is dit het nou?’ Trouwen en kinderen krijgen zou mijn volgende stap zijn geweest.” Dat zag ze niet zitten. ,,Dus zei ik mijn vriend gedag en nam ik een enkele reis naar Mexico.” Hoelang ze zou wegblijven wist ze niet. ,,Een halfjaar, een jaar. Ik was niet van plan zo lang weg te blijven, sterker, in het begin dacht ik ‘waar begin ik aan?’. Maar het beviel te goed.”

Simpele Opel
In de 4,5 jaar dat Maartje rondreisde was ze onder meer duikinstructeur in Honduras, vierde ze carnaval in Rio de Janeiro, reed ze in een simpele Opel van Engeland naar Mongolië en liep ze tussen de pinguïns op Antarctica.

Om vrienden en familie op de hoogte te houden, hield Maartje een Facebookpagina bij, getiteld Wanderlicous. ,,Die pagina werd opgepikt door Vice (jongerenmagazine, red.) die me interviewde. Dat artikel werd zoveel gelezen en gedeeld, dat het werd vertaald naar het Engels. Vervolgens schreven onder meer Cosmopolitan en Metro erover. Inmiddels schrijf ik af en toe stukjes voor die laatste en heb ik een website opgezet.”

Barvrouw
De Apeldoornse is nu voor het eerst voor wat langer dan een paar weken terug in haar thuisstad. ,,Ik had even behoefte aan vastigheid.” Via een kennis uit haar oude netwerk was ze weer aan een fulltime baan begonnen, maar dat was ze al snel zat. ,,Nu werk ik in de weekenden als barvrouw in De Toffer. Superleuk.”

Er is één vraag die Maartje continu krijgt. ,,Waar ik het allemaal van doe. Naast dat ik altijd wel baantjes vind als het moet, leef ik heel spaarzaam. Als ik iets koop, bedenk ik of ik het nodig heb of zoek ik een goedkoper alternatief. Zolang mijn broek niet uit elkaar valt, heb ik geen nieuwe nodig en als het niet in mijn backpack past, ook niet.”

Toekomstige reizen
„Een zo groot mogelijke deel van mijn salaris pot ik op voor toekomstige reizen. Want hoelang ik hier blijf weet ik nog niet, maar dat ik weer op pad ga, is zeker”, zegt ze. „Mensen die willen doen wat ik doe, zeggen een goede baan te hebben of juist geen geld. Zij willen het blijkbaar niet echt, anders zouden ze het wel doen. Als je echt wilt, lukt het ook.”

Maartje heeft meer (reis)tips voor nieuwsgierigen. Die zal ze delen op haar evenement ‘Do more, have less’, in De Toffer, Hoofdstraat 169. Na een introductie waarin ze 4,5 jaar reizen in 45 minuten samenvat, geeft ze haar beste tips. Voor woensdag 14 september zijn nog kaarten te koop.