Volledig scherm
Jongeren hangen rond bij de speeltuin van Schuylenburg, op jacht naar pokémon. © Maarten Sprangh

Apeldoornse Pokémon-jagers 'van harte welkom' op Schuylenburg

APELDOORN - Wie graag pokémon wil vangen in het Apeldoornse walhalla is meer dan welkom op Schuylenburg, zo lang de privacy van cliënten gerespecteerd wordt.

Bij de ingang van Schuylenburg is het de laatste weken op gezette tijden een drukte van belang. De locatie van 's Heeren Loo is door fanatieke spelers van Pokémon Go ontdekt als absolute hotspot en daardoor mateloos populair.

Figuurlijke plekken
Niet alleen zijn er zo'n 25 zogenaamde pokéstops op het terrein van Schuylenburg (figuurlijke plekken waar gratis dingen voor het spel verkregen kunnen worden), onder de rook van het Woudhuis huizen ook nog eens allerlei (zeldzame) pokémon.

Het gevolg: jongeren en volwassenen hangen niet alleen rond bij de pokéstops, maar lopen en fietsen ook rondjes over het terrein, op jacht naar de talrijke fantasiefiguurtjes.

Normale omgangsvormen
Stephanie van der Wal vindt het alleen maar leuk. ,,We krijgen heel veel extra bezoek, maar echt sprake van overlast is er niet. Iedereen is welkom hoor. Zo lang de privacy van de bewoners maar gerespecteerd wordt. En iedereen zich houdt aan de normale omgangsvormen. Dan is er geen enkel probleem."

Op Facebook verschenen berichten over achtergelaten rommel en sigarettenpeuken die voor overlast zouden zorgen. 'En de bewoners hebben wel eens de neiging die peuken op te eten', aldus een post in de Facebookgroep 'Pokémon Go Apeldoorn'. Volgens Van der Wal valt alles reuze mee. Sterker nog: veel van de bewoners vinden het hartstikke leuk dat ze zo veel bezoek krijgen.

Extra oogje 
Omdat de pokémonfiguren dag en nacht te vinden zijn, krijgt Schuylenburg ook 's avonds laat en 's nachts bezoek. Maar zelfs dat verloopt volgens Van der Wal zonder problemen. ,,'s Nachts wordt ons park bewaakt en de beveiligers zijn goed op de hoogte. Zij houden een extra oogje in het zeil."