Volledig scherm
Peter Vlug met een impressie van de bus. Eigen foto's

Apeldoornse 'schoonmaakpartij' start campagne met Oekraïne-subsidie

APELDOORN - Vrede en Recht, een beweging uit Apeldoorn, wil de komende jaren Nederland 'schoon vegen'. Vandaag begon de 58-jarige Peter Vlug met zijn 'managementteam' de landelijke campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. De grote witte campagnebus reist dankzij tienduizenden euro's subsidiegeld binnenkort ook naar Zwolle, Lelystad en Apeldoorn.

Tweede Kamer-verkiezingen worden pas over meer dan een jaar gehouden, maar de Vrede en Recht-beweging uit Apeldoorn is woensdag als eerste partij al met een landelijke campagne begonnen. De beweging doet tussen 24 februari en 6 april in totaal 36 steden in heel Nederland aan. Een actie die mogelijk is geworden dankzij 41.000 euro subsidie van de in totaal 2 miljoen euro die de overheid voor informatieverstrekking over het op 6 april te houden referendum over de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne beschikbaar heeft gesteld.

Resetten
Oprichter van de beweging is Peter Vlug uit Apeldoorn. Al eerder probeerde hij tevergeefs een plek te krijgen in de Provinciale Staten van Gelderland. Nu koerst hij op een zetel in de Tweede Kamer in Den Haag. “Maar slechts voor 1 volledig seizoen. In die tijd vegen we het helemaal schoon daar en dan dragen we het over aan de volgende generatie. De politiek in Nederland is net als een computer, die zit ook vol met virussen: We moeten de zaak opnieuw formatteren en resetten”, zegt Vlug, die als media-ondernemer weet hoe hij met gelikte 'oneliners' de aandacht moet trekken.

Een eerste verkiezingsbelofte heeft hij echter op de startdag al moeten breken. Op de site van zijn beweging staat dat de tour door Nederland om 15 uur zou beginnen in Leeuwarden. Maar dat bleek moeilijk haalbaar. Een uur voor dat tijdstip moest de campagnebus nog bestickerd worden. 'Eigenlijk willen we helemaal de politiek niet in, maar als je iets wilt veranderen, dan moet je dat van binnenuit doen', zegt hij voordat hij vanaf de Veluwe noordwaarts reist.

Thorbecke
De beweging, die in 2014 is opgericht en bestuursleden heeft in Apeldoorn, Epe en Zwolle, heeft op Twitter slechts 1 volger (@Leefbaarinkomen) en op Facebook gaat het om 420 mensen. Bij de laatste provinciale staten-verkiezingen van Gelderland kreeg Vrede en Recht 1333 stemmen, terwijl er 14.000 nodig waren voor een zetel. Toch verwacht Vlug dat er behoefte is aan het geluid van zijn organisatie. “We willen de grondwet van Thorbecke repareren, dat is ons nulpunt. Daar zijn we nu als Nederland zoveel van afgeweken”.

Geloof
Hoewel Vlug zelf zegt een 'heel gelovig man' te zijn, zo werkte hij in het verleden onder andere voor de EO, mijdt hij in de politiek het geloof. “We moeten kerk en staat weer zuiver scheiden, zoals Thorbecke al zei. Er is zoveel veranderd de laatste vijftien jaar en er komen allemaal andere geloven in beeld, zoals de islam. Dat maakt de zaak veel moeilijker. Als iedereen maar met die geloofsdingetjes bezig is, dan wordt het veel te ingewikkeld.

Tijdens de rondgang door het land vertelt Vlug samen met tien andere leden van zijn beweging niet alleen waarom mensen tegen het verdrag met Oekraïne moeten stemmen, maar ook wat de visie van zijn partij is. Dat hij dat met subsidiegeld kan doen is volgens woordvoerder  Frank Wassenaar van de Referendum Commissie geen probleem: "Het is toch logisch dat als een partij bijvoorbeeld een debat over dit referendum organiseert, dat ze dan ook partijposters ophangen. Het publiek heeft er toch ook recht op om te weten wie het organiseert en vanuit welke optiek. Het zou raar zijn als dat geheel anoniem gebeurde". Overigens moeten partijen die subsidie hebben gekregen achteraf verantwoording afleggen voor de besteding van het geld.

Vier punten
Volgens Vlug is de visie van zijn stroming in vier punten samen te vatten: "We willen meer aandacht voor milieu en economie, dus niet op de 28ste plek in de wereld qua duurzaamheid, maar op nummer 1. En de financiën van dit land moet beter geregeld worden. We hebben een eigen begroting gemaakt. We willen geen enkele binding meer hebben met Europa, dus als we terug moeten naar de gulden dan is dat prima.”

“De politieke structuur moet veranderen. Weer terug naar het Thorbecke huis zonder enorme clandestiene aanbouw die Europa heet, En we streven naar een snel einde aan de oorlogen in de wereld. We zijn niet goed in het bewaken van de vrede. Het wil niet zeggen dat we asielzoekers het land uit moeten zetten. We staan bekend om onze gastvrijheid, dat moet zo blijven. Maar in plaats van de Navo en een leger hebben we liever een goede douane. We zijn van oudsher een handelsland, dus daar hebben we veel meer baat bij”.

Volledig scherm
Peter Vlug en een impressie van de bus, zoals die de komende maand door het land rijdt. Eigen foto