Volledig scherm
De boot van De Villa, tijdens de Drakenbootraces in Apeldoorn. De luxe seksclub deed na de race een donatie voor een goed doel, maar die werd niet aangenomen. © Eric Witten

Apeldoornse stichting 'kLeef weigert geld seksclub

APELDOORN - Geld van een seksinrichting blijkt niet welkom bij 'kLeef. De Apeldoornse stichting die mensen met kanker en hun naasten ondersteunt, heeft afgelopen weekeinde een donatie van De Villa geweigerd.

De luxe seksclub uit Beekbergen nam deel aan het Apeldoornse Drakenbootfestival en besloot op verzoek van de organisatie geld te doneren aan een goed doel. Kerstin en Eric Witten, eigenaren van De Villa, zegden 500 euro toe voor de strijd tegen kanker.

Ze veronderstelden dat het ging om KWF Kankerbestrijding, nadat dit fonds vanuit de organisatie was genoemd. "Er hoefde van ons geen ruchtbaarheid aan te worden gegeven", zegt Witten, "maar ze stelden voor zaterdagavond een cheque te overhandigen. Vervolgens kregen we te horen dat het geld niet werd aangenomen, omdat ze niet gekoppeld willen worden aan onze branche."

Netjes op orde
Daar baalde hij van, zegt Witten. De Villa is een bedrijf dat alles netjes op orde heeft, benadrukt hij. Voor de prostituées is alles uitstekend geregeld en naar de buitenwereld toe wil De Villa transparant zijn. Zo was 'heel Apeldoorn' er pas nog welkom voor netwerkborrel Borrelnood.

Facebook
Op Facebook reageerde De Villa dan ook gepikeerd. Het voelde alsof de club nu over één kam werd geschoren met bordelen die het minder nauw nemen. 'Raar dat 'KWF' het geld niet wil hebben...'

Dat gevoel werd breed gedeeld, zo bleek uit de reacties. De Villa besloot zondagavond gezien de hoeveelheid negatief commentaar het bericht te verwijderen. "Laten we niet vergeten dat deze mensen veel goede dingen doen, en dat degene die onze donatie geweigerd heeft niet het hele KWF is." Gisteren werd Witten duidelijk dat het zelfs überhaupt niet om het KWF ging, maar om het Apeldoornse 'kLeef. "Dat vond ik een mooie lokale variant op het KWF", legt Dennis Panhuijsen vanuit de Drakenboot-organisatie uit.

'kLeef-voorzitter Paul Bosman bevestigt de donatie te hebben afgewezen. "Wij leven van giften", zegt hij. "Maar wij bekijken wel of de gift bij ons past. We hebben medewerkers en gasten met uiteenlopende achtergronden en willen niet dat zij zich ergens ongemakkelijk bij voelen. Voor zo ver ik weet, is het de eerste keer dat wij een gift hebben afgewezen.''

Fight Cancer, dat afgelopen weekeinde het officiële goede doel was van het Drakenbootfestival, liet De Villa gisteren weten zelf net als het KWF geen donaties te zullen weigeren.

Bosman vindt het niet vreemd dat deze landelijke fondsen die koers varen, maar 'kLeef een gift afwijst. "Wij hebben een inloophuis waarin we mensen ontvangen, terwijl bij hen veel meer sprake is van anonimiteit."