Volledig scherm
© Joop Kuiper

Apeldoornse trailrungroep gaat Alpengletsjers bedwingen

APELDOORN - Een vijftiental leden van de Apeldoornse atletiekvereniging AV '34 vertrekt dit weekend naar Zuid-Duitsland om daar in een week tijd 247 kilometer te gaan trailrunnen door de Alpen.

De twaalf deelnemers en drie vrijwilligers starten zondag in het Duitse Garmisch-Partenkirchen aan de Transalpine-run

Stapje voor stapje
Een week later hopen de deelnemers in het Italiaanse Brixen. Per dag leggen de deelnemers ongeveer 35 kilometer af. Hiervoor zijn de trailrunners iedere dag ongeveer tien tot twaalf uur bezig. ,,Je moet je voorstellen dat als je over een berg loopt dat dat stapje voor stapje gaat en dat je dan één of twee kilometer per uur aflegt,'' aldus de 56-jarige Joop Kuiper die meedoet aan de run.

Apeldoornse inbreng
Aan de Alpen-tocht doen plusminus 300 teams uit een internationaal deelnemersveld mee. Kuiper vormt met een verenigingsgenoot een tweetal. ,,Een team bestaat uit tweetallen, dus dit komt neer op ongeveer 600 deelnemers,'' aldus de Apeldoorner. De Apeldoornse atletiekvereniging komt dus met zes teams op de proppen. Apeldoorn is sterkt vertegenwoordigd als het gaat om de herkomst van Nederlandse teams. ,,Ik heb de deelnemerslijst bekeken en toen zag ik dat er nog drie andere teams uit Nederland kwamen,'' bevestigt Kuiper.

Zware tocht
Voor Kuiper is het de eerste keer dat hij meedoet aan de Transalpine-run. ,,Ik heb wel ervaring met andere meerdaagse tochten, maar dit is de eerste keer. Je kan wel zeggen dat deze de zwaarste van Europa is,'' vertelt de Apeldoorner.

Checkpoints
Bij de tocht is het niet de bedoeling dat het een wandelevenement gaat worden. Kuiper: ,,Je hebt verschillende checkpoints in een etappe die je voor een bepaalde tijd moet passeren. Als de omstandigheden het toelaten om op een bepaald traject te rennen dan moet je daar ook stevig doorlopen om het volgende checkpoint tijdig te halen. Daarover is wel nagedacht door de organisatie.''

Eindstreep
De 56-jarige Apeldoorner gaat alles op alles zetten om na zeven dagen de eindstreep in Brixen te passeren. ,,Ik ben enorm positief ingesteld. Het is natuurlijk mentaal ook erg zwaar en daardoor vallen veel deelnemers af. Daarnaast wil ik ook vooral genieten. Het is een belevenis. Als je bovenop zo'n gletsjer staat is tof.''

Bekijk hier de video van de editie van afgelopen jaar.