Volledig scherm
© Thinkstock

Apeldoornse vader moet cel in voor misbruik gehandicapte tweeling

APELDOORN - De 64-jarige A.B. uit Apeldoorn is door de rechtbank in Zutphen veroordeeld tot veertien maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De man misbruikte langere tijd zijn zwakbegaafde, minderjarige tweelingdochters.

Volgens de rechtbank konden de meisjes door de beperkte ontwikkeling van hun geestvermogens geen weerstand bieden tegen hun vader. "Hij is ernstig over de schreef gegaan en misbruik gemaakt van het feit dat zijn kinderen kwetsbaar zijn en daarom meer bescherming nodig hebben dan andere kinderen. Bovendien heeft hij het vertrouwen dat zijn dochters vanzelfsprekend in hem als vader mochten hebben, ernstig beschaamd. Dit rekent de rechtbank hem zwaar aan", schrijven de rechters in hun vonnis.

Proeftijd
B. kreeg een proeftijd van vijf jaar opgelegd en moet zich in die proeftijd aan bijzondere voorwaarden houden. Zo moet hij zich laten begeleiden door de Reclassering en meewerken aan een behandeling voor zijn problemen. Hij mag ook op geen enkele manier contact hebben met zijn dochters.

Verminderd toerekeningsvatbaar
Volgens een psycholoog is B. verstandelijk beperkt en daardoor verminderd toerekeningsvatbaar. Zijn dochters zijn nu 28 jaar en functioneren op het niveau van een zesjarige. Rond hun twaalfde werden ze door hun vader misbruikt in het ouderlijk huis. Dat duurde tot oktober vorig jaar, terwijl de vrouwen in een instelling wonen.

B. bekende het misbruik in eerste instantie, maar kwam daar tijdens de zitting twee weken geleden op terug.

Live Voetbal

home logo FC UtrechtUTR
90'+4'
1-1
AZAZ
away logo