Volledig scherm
Apeldoornse moestuinen worden onderzocht op de aanwezigheid van arseen. Afbeelding ter illustratie. © anp

Arseen leidt nog niet tot gevaar in Apeldoorn

APELDOORN - De arseenstromen in Apeldoorn leiden vooralsnog niet tot gevaar voor de volksgezondheid. Die voorlopige conclusie kan worden getrokken uit het onderzoek dat in opdracht van de gemeente wordt uitgevoerd.

In 1980 was groot alarm geslagen over hoge concentraties arseen in het Ugchelense grondwater. Ondanks dat volgens officiële rapporten actie dringend noodzakelijk was, gebeurde er niets en bleef ook vervolgonderzoek uit. Na vragen van de krant en kritiek van wetenschappers pakte de gemeente de draad weer op.

Cruciaal is voor de gemeente waar de extreem giftige stof (arseen wordt onder meer gebruikt in rattengif) met het grondwater heen kan zijn gestroomd en waar mensen er mee in aanraking kunnen komen. Op basis van de grondwaterstromen is berekend wat de 'risicolocaties' zijn.

Op 25 van die plekken werden grondmonsters genomen. Op één plaats is een te hoge concentratie arseen vastgesteld, zegt Ingrid Riegman van de Omgevingsdienst Veluwe IJssel. Dat is bij de speeltuin Kindervreugd in Orden.

De concentratie arseen die daar is gemeten ligt boven de 'interventiewaarde', de grens waarbij naar ecologische normen actie geboden is. De gemeten concentratie zou bij een zogenaamde wormenproef tot gevolg hebben dat de helft van de wormen in een bak met zoveel arseen in de grond vervroegd dood zou gaan. Mensen daarentegen lopen met deze concentratie nog geen risico's, zegt Riegman.

Dat bij 24 van de 25 genomen grondmonsters een heel lage concentratie of zelfs geen arseen is gemeten, is goed nieuws, zegt Riegman.

Live Voetbal

home logo NederlandNED
EINDE
4-0
Wit-RuslandWRU
away logo