Volledig scherm
© DG

Asbestdebacle kost niemand in Zwolle de kop

ZWOLLE - Het Zwolse asbestdebacle krijgt geen politieke gevolgen. Hoewel er vanavond in de gemeenteraadsvergadering kritische noten gekraakt werden, hoeft geen van de betrokken wethouders te vrezen voor zijn baan.

Wel botsten oppositiepartijen met de coalitie, die in hun ogen te makkelijk over de stevige onderzoeksconclusies heen stapt. "We voelen ons bekocht en zijn gekleurd geïnformeerd, een ernstige zaak", brieste Michiel van Harten (GroenLinks). William Dogger (Swollwacht) vond dat coalitieleider Gerdien Rots (ChristenUnie) veel te makkelijk omging met de kwestie die ertoe leidde dat Zwolle vier miljoen euro uit moest trekken voor de verhuizing van de bibliotheek. Het nieuwe biebpand aan de Zeven Alleetjes bleek vorig jaar na aankoop vol asbest te zitten. Volgens Rots tonen de conclusies van extern bureau Lysias aan dat de gemeenteraad niet bekocht is, maar dat er wel fouten zijn gemaakt. "En hier is een soort wet van Murphy is opgetreden." Alles wat mis kon gaan, ging mis. Zij waarschuwde er juist voor dat Zwolle nu niet in een soort controlestress moet schieten.

Verkeerd ingeschat
Uit het Lysias-rapport bleek dat Zwolle asbest- en andere projectrisico's verkeerd ingeschat heeft. Ook ontbrak het aan deskundigheid en werd de gemeenteraad summier geïnformeerd.

Oppositieleider Frank Futselaar wilde de betrokken wethouders Jan Brink en René de Heer geen motie aan de broek geven. "Ik vertrouw de beide heren nog wel, maar wil in de toekomst bij al hun cijfers de onderliggende berekeningen zien."

Toch erkende hij, net als sommige andere partijleiders, dat de gemeenteraad zelf kritischer had kunnen zijn. Voor wethouder Jan Brink (D66) zat er weinig anders op dan nog maar eens toe te geven dat er 'gewoon dingen niet goed zijn gegaan'. "De conclusies geven een pijnlijk overzicht."