Volledig scherm
Van links naar rechts: Henk Knip, directeur Circulus-Berkel; Eric Sloots commercieel directeur Attero; Michael Boddeke, directeur deA; Roel Hopman, inkoper GreenChoice.

Attero levert groene stroom uit gft aan Apeldoorn

APELDOORN - Attero gaat de komende twee jaar het groente-, fruit- en tuinafval van Circulus-Berkel uit de regio Apeldoorn verwerken tot hoogwaardige compost en groene stroom.

De verwerking gebeurt op de locatie Wilp-Achterhoek en bestaat uit een combinatie van vergisten en composteren. Een deel van de geproduceerde groene stroom van Attero wordt via energieleverancier Greenchoice aan de duurzame energiecoöperatie Apeldoorn, deA, geleverd. Inwoners van de gemeente Apeldoorn kunnen deze groene stroom afnemen via deA.

"Door gezamenlijk op te trekken, sluiten de partijen de kringloop van gft dicht bij huis. Dat draagt bij aan een duurzamere samenleving", zo staat er in een persbericht. "Deze kringloop begint bij de inwoners op het moment dat zij hun groene container vullen en aan de weg zetten. Circulus-Berkel haalt het gft vervolgens op en levert het af bij Attero in Wilp-Achterhoek. Een deel van het gft vergist Attero en dat levert biogas op dat in speciale motoren omgezet wordt in groene stroom. Wat uit de vergister aan organisch materiaal overblijft, wordt gecomposteerd tot hoogwaardige compost voor de land- en tuinbouw en als grondstof voor opgezakte compostproducten."

De verwerking van het door Circulus-Berkel ingezamelde gft is via een aanbesteding in de markt gezet. Het gaat daarbij om gft uit twee regio¡¦s. De regio Apeldoorn/Deventer levert jaarlijks 36 miljoen kilo en de regio Zutphen 14 miljoen kilo. De verwerking is ingegaan per 1 april 2016 en heeft een looptijd van twee jaar. Daarna kan het contract nog twee keer met een jaar verlengd worden.