Volledig scherm
Parkeertarieven © ANP

Auto gratis parkeren werkt niet en kost geld

ZWOLLE/RAALTE - Het afschaffen van betaald parkeren in stadscentra is duur en zorgt niet voor extra publiek. Bovendien werkt het in de toekomst contraproductief: binnensteden zullen uitpuilen met auto’s en daardoor een deel van hun aantrekkingskracht verliezen. 

Dat stellen parkeerprofessor Giuliano Mingardo van de Erasmus Universiteit en projectleider Hans Voerknecht van CROW-KpVV, een nationaal kennisplatform dat in opdracht van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) de effecten van het afschaffen van betaald parkeren onderzocht.

Uit onderzoek van CROWKpVV blijkt dat betaald parkeren voor slechts 5 procent van de consumenten een reden is om ergens niet te gaan winkelen. Een ruim winkelaanbod, nabijheid, een schoon, veilig en sfeervol centrum zijn aspecten die consumenten veel belangrijker vinden dan gratis parkeren. De kosten van het afschaffen van betaald parkeren zijn daarentegen hoog. Voerknecht: „De gemeenschap als geheel draait er voor op.” Middenstanders zijn vaak wél positief over de effecten.