Volledig scherm
Leerlingen van Aventus staan buiten nadat het gebouw werd ontruimd. © Hemmy van Reenen

Aventus Apeldoorn opnieuw ontruimd, iedereen naar huis

APELDOORN - MBO-opleiding Aventus aan de Laan van de Mensenrechten in Apeldoorn is donderdagochtend voor de tweede keer in korte tijd ontruimd. De school gaat de rest van de dag dicht. Alle lessen voor donderdag zijn geschrapt, leerlingen en medewerkers zijn op last van de directie naar huis gestuurd. 

De reden om de school, na de brand in de meterkast die vanochtend noopte tot ontruiming, opnieuw te ontruimen, is dat niet alle technische systemen naar behoren functioneren. Het is onduidelijk hoe lang het pand. of delen van het pand, buiten gebruik zijn. ​

Kortsluiting
Rond 7.45 uur ontstond er kortsluiting in een meterkast in de school. Honderden leerlingen en hun docenten werden door de politie en bewakingsdiensten de school uit begeleid. De brandweer was snel ter plaatse en heeft de brand geblust. De leerlingen en docenten konden na ruim drie kwartier weer naar binnen. Op dat moment hing er nog wel een sterke rooklucht in de school, maar de ventilatie stond aan en de ramen werden opengezet.

Volgens André Meilink van de veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland was er sprake van een klein brandje, dat snel onder controle was. De brandweer heeft gemeten of er gevaarlijke stoffen vrijgekomen zijn, maar die werden niet gevonden.Rond 9.00 uur konden de leerlingen en het personeel het gebouw weer in en konden de lessen beginnen.

Iedereen naar huis
Maar omdat een deel van de stroomvoorziening niet functioneerde in de school, heeft het college van bestuur besloten dat iedereen naar huis moest gaan. Rond 10.15 uur werden enkele tientallen BHV’ers door het gebouw gestuurd om een tweede ontruiming af te kondigen.

„Er zijn geen giftige stoffen aangetroffen in de school, er is geen gevaar geweest voor de gezondheid van de leerlingen,” stelt woordvoerder Erik van Schaik van Aventus. „We hebben alle leerlingen geïnformeerd via verschillende kanalen, per mail, per app en via sociale media. De ontruimingen verliepen goed, er is geen paniek geweest. En gelukkig zijn er geen gewonden.”   Gevolgen te overzien Wittenborgdirecteur Maggie Feng zegt dat de gevolgen voor Wittenborg te overzien zijn als het pand aan de Laan van de Mensenrechten vrijdag weer in gebruik genomen kan worden. „We hebben gelukkig sinds dit schooljaar een tweede vestiging aan de Spoorstraat. Alle lessen zijn daar naartoe verplaatst. Een gastprofessor uit Letland was verbaasd over de efficiëntie waarmee we studenten en de lessen konden verhuizen. Vrijdag komt een delegatie uit Turkije op bezoek, dan willen we wel graag onze hoofdvestiging laten zien.”   Technici zijn donderdag ingezet om de schade te repareren en de oorzaak van de brand te zoeken. Water uit de sprinklerinstallatie is uit de kelders gedweild. Naar verwachting kan de school vrijdag weer normaal functioneren.

Volledig scherm
Brandweerlieden gaan Aventus binnen. Foto: Ton van der Schouw