Volledig scherm

'Azc voor 350 man niet haalbaar op waterschapslocatie Zwolle'

ZWOLLE - Het is financieel gezien onmogelijk om op de waterschapslocatie achter ziekenhuis Isala in Zwolle 'slechts' 350 asielzoekers onder te brengen.

De Zwolse oppositiepartij GroenLinks wilde van het college van burgemeester en wethouders weten of dit een alternatief kan zijn voor het beoogde asielzoekerscentrum voor 600 personen. De partij van Patrick Rijke merkte daarbij op dat in dat geval geen sloop en nieuwbouw nodig is op deze plek, omdat de huidige waterschapsgebouwen voldoende plek bieden voor 350 mensen. "Wel zo duurzaam", voegde hij er fijntjes aan toe.

Alternatief
"Geen haalbaar alternatief", reageren burgemeester en wethouders. "Technisch gezien mogelijk, maar de bestaande bebouwing is technisch en functioneel dermate verouderd dat forse bouwkundige maatregelen nodig zijn om de bestaande bebouwing geschikt te maken voor de woonfunctie van een azc. Dit maakt transformatie van de bestaande bebouwing relatief kostbaar."

Huur
Volgens het college van B en W heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers simpelweg niet voldoende centen om het volledige terrein te huren voor 350 in plaats van 600 asielzoekers.

Collegevoorstel
De gemeenteraad neemt dinsdagavond een besluit over het collegevoorstel om voor een periode van maximaal 15 jaar een asielzoekerscentrum voor 600 personen toe te staan op de waterschapslocatie aan de Dokter van Thienenweg in Zwolle.