Volledig scherm
Loes van der Veen © Frans Paalman

Badmeester is geen oppasser

ZWOLLE - Steeds meer zwembaden weren kinderen onder een bepaalde leeftijd als zij zonder begeleiding komen. Zeker in de zomervakantie zijn er ouders die hun kinderen bij een zwembad afzetten zodat ze hun handen vrij hebben. Maar zo werkt het niet, zegt Mariska Hol, kwaliteitsmanager bij het Nationaal Platform Zwembaden.

De badmeester en badjuf houden toezicht, maar ook ouders moeten op hun kroost letten. "Ga met je kind mee en duik dan niet alleen in je iPad, krant of boek. Als toezichthouder én ouders opletten, minimaliseer je de kans op verdrinking. Je kunt niets garanderen. Daarom heet het een ongeval."

Elk zwembad is anders
Zwembaden organiseren zelf hun toezicht, op basis van de algemene regels van de zwembadwet (de Whvbz). Er zijn geen landelijke protocollen. Dat kan ook niet, zegt Hol. "Elk zwembad is anders. Anders gebouwd, er komt ander publiek, er zijn andere activiteiten." In heel Nederland zijn het de provincies die de tropische zwembaden, gemeentelijke baden, het bad op de camping, de toeristische trekpleisters en het dorpsbad controleren op veiligheid.

Deze week werd bekend dat het Openbaar Ministerie zwembadpersoneel in Rhenen en leerkrachten van een school wil vervolgen nadat een 9-jarige meisje verdronk in het zwembad. Hol wil niet ingaan op de specifieke situatie, omdat het OM onderzoek doet. "Als er iets uitkomt waar we als sector van kunnen leren, dan zullen we dat zeker niet nalaten."

Loes van der Veen (24) is badjuf bij het Openluchtzwembad in Zwolle. Op een gemiddelde zomerdag moet ze 1.500 mensen in de gaten houden, en dat 6 uur lang. "Ik voel de adrenaline. Daardoor blijf ik alert. Op rustige dagen is het moeilijker. Dan ligt indutten op de loer." 

Op het eerste gezicht lijkt het een makkelijk baantje. Aan het water zitten, lekker bruin worden. De verantwoordelijkheid wordt zwaar onderschat, volgens Loes. Na haar sportopleiding met zwemspecialisatie en een uitgebreide EHBO-cursus mag ze zich officieel badjuffrouw noemen. Op drukke dagen durft ze geen moment van het bad te wijken. "Ik blijf continu kopjes scannen. Komen ze weer boven water? Als ik echt even moet zitten of ik moet iets eten, geef ik een seintje aan een collega. Die kan dan even overnemen."