Volledig scherm
foto maarten sprangh

Balen van de palen in Apeldoornse Griftstraat

APELDOORN - De bewoners van de Griftstraat zijn boos. Boos omdat er in de Griftstraat 'afschuwelijke' lantaarnpalen staan, die totaal niet passen bij het historische karakter van het centrumstraatje. De bewoners zijn zo boos dat ze nu zelf de knip willen trekken voor nieuwe 'passende' palen. Een kansloze actie, laat de gemeente weten.

De Griftstraat is één van de oudste straatjes van Apeldoorn. Het korte straatje - ingeklemd tussen de Stationstraat en de Deventerstraat - ligt momenteel grotendeels open. Het wegdek wordt vernieuwd en er worden nieuwe buizen aangelegd voor de afvoer van regenwater. Nu de straat alsnog op de schop gaat, hoopten de bewoners dat meteen ook de twaalf lantaarnpalen vervangen zouden worden.

'Afschuwelijk'
De standaardpalen staan er sinds een paar jaar, maar zijn vele aanwonenden een doorn in het oog. "'Dan hebben jullie alvast iets', werd ons een paar jaar geleden gezegd", vertelt De Waal. Buurman Groenewold: "Afschuwelijke exemplaren. En er is destijds duidelijk gezegd dat het van tijdelijke aard zou zijn." Anno 2016 blijkt niets minder waar te zijn. De bewoners van de Griftstraat zullen waarschijnlijk nog tientallen jaren tegen de palen aan moeten kijken. Wat ze ook proberen bij de gemeente, ze krijgen nul op rekest. 

Zelf
Een groot deel van de bewoners is inmiddels zo ver dat ze zelf in de buidel willen tasten. Niet om alles te betalen, maar om te delen in de kosten van nieuwe palen. Met jaloerse blikken liepen ze door de Korte Nieuwstraat, waar vijf fraaie, historische gietijzeren lantaarnpalen staan. "Die hebben ooit op het Raadhuisplein gestaan", weet De Waal. "En daarna heel lang op de gemeentewerf gelegen. Waarom kan het in zo'n straatje wel en bij ons niet?"

Antwoord
Uitgerekend gisteren kreeg de buurtcommissie digitale post vanuit het stadhuis. Conclusie van de projectleider civiele projecten: de bewoners kunnen de 'passende palen' op hun buik schrijven, zélfs als ze zelf willen meebetalen. Er worden geen uitzonderingen gemaakt.

De Waal en co laten het er niet bij zitten. "Wel 27,5 miljoen voor de verbouwing van het stadhuis uittrekken, maar een paar passende lantaarnpalen is niet mogelijk. Kleinzielig is het, andere woorden heb ik er niet voor."