Volledig scherm
De Zwolse gevangenis op bedrijventerrein Marslanden. Foto archief Tom van Dijke

Banenmarkt in Zwolse gevangenis

ZWOLLE -  In de Zwolse gevangenis wordt dinsdag 14 juni voor het eerst een re-integratiemarkt gehouden voor gedetineerden.

De markt is bedoeld om ze in contact te brengen met organisaties, instanties en bedrijven die de gedetineerden hulp en ondersteuning kunnen bieden bij een succesvolle terugkeer in de maatschappij. "Alle gedetineerden die in onze gevangenis zitten, keren na het uitzitten van hun straf weer terug in de samenleving", zegt plaatsvervangend vestigingsdirecteur Wassil Eeftink van de PI Zwolle. Ongeveer dertig organisaties en instanties, die actief zijn op het gebied van bijvoorbeeld wonen, werken, verslavingszorg en onderwijs hebben zich aangemeld.

Eeftink: "Het is voor gedetineerden belangrijk dat ze zich al tijdens hun detentie kunnen inschrijven voor een woning, kunnen starten met een opleiding, formulieren van de gemeente kunnen invullen of in aanraking kunnen komen met een mogelijke werkgever."

Kort
Een meerderheid (59 procent) van de personen die een gevangenisstraf opgelegd heeft gekregen, keert binnen een maand alweer terug in de samenleving, 35 procent van de gedetineerden zit een straf uit variërend van één tot twaalf maanden, zes procent zit langer vast dan een jaar.